Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

aku baru teringat hari ni hari guru.16 mei.patotla malam tadi adik2 aku beria2 suruh aku sampulkan hadiah hari guru die.bile aku tanye nak buat ape ngn hadiah ni,die ckp rahsia.hampeh..haha..

memandangkan dlm family aku ade 3 org guru, so aku nak ucapkan Selamat Hari Guru buat abah,mak ngn my sis..Uul.mak ngn abah aku kire otai jugak dlm bidang perguruan ni.abah lagi 2 tahun nak pencen.mak dalam 5 tahun lg.uul?die baru je jadi cikgu.lebih kurang setahun lebih.die mengajar kat sekolah kanak2 istimewa kat kuching,sarawak.yg uul ni lah mama kpd syahmi aniq..huu

bile sebut hari guru, mesti aku teringat zaman aku sekolah dulu.dulu aku tak brape ingat hadiah ape yg aku bg kat cikgu2 aku.tapi biasenye aku dah aim cikgu2 yg aku nak bg hadiah ni.antare cikgu yg aku aim :
1. guru kelas - sbb cikgu ni mcm mak2.
2. cikgu english - sbb time tu cikgu ni paling hot antare cikgu2 lain.
3.cikgu geografi - sbb aku minat gile dgn subjek ni.ingt lg bile aku dpt je result pmr,cikgu ni bg aku rm6 sbb aku dpt A dlm semua ujian die.,huu

yg lain2 cikgu tuh ade lah.kalau ade hadiah lebih,aku bg cikgu lain.hadiah pon pen je dah cukup.yg penting tu tande penghargaan aku kt cikgu tuh.dulu,zaman skolah,nak beli hadiah kat bandar pon takot2,hingus pon masih meleleh.


gmbr kat atas ni time aku form 3 kat SMKJKA Batu Pahat.ape yg warne itam tuh?er..abaikan..haha..aku tak ingtalah name cikgu aku tuh.die la guru kelas aku.kan aku dah ckp guru kelas ni biasenye mcm mak2 kite.hee..cikgu ni ajar sains.aku ingt lg time tuh,ktorg ade tanye soalan kt die dlm kelas.mase tuh ngah belajar bab sistem pembiakan lelaki.ulps!

salman : cikgu, @#$%@! yg ade kt kami ni ade tulang ke?
cikgu : ooh...erm xde tulang,tapi ade otot.
kami : oooo ye ke...patutlah...

so kpd semua cikgu2 SKSYP,SMKJKA, SMKA BP, PLKN PTH Pdg Hijau, UPM Bintulu & UPM Serdang, Selamat Hari Guru sy ucapkan kpd anad semua.terime kasih atas ilmu yg diberi.smg sentiasa diberkati sehingga ke akhirnya.amin~sekian

suri rumah sepenuh mase

sekarang nih,aku curi mase sikit utk balik ke rumah sebelum ade brape je hari lagi aku buat preparation nak fly ke jepang.aku balik rumah ni dah tentulah aku nak gomol2 anak buah aku si syahmi aniq tuh.selain tuh dah tentulah aku nak jumpa family2 aku yg lain.sambil2 tu boleh la aku ngendeng2 mak aku mintak duit sikit.haha..

bila aku kt rumah ni,scare automatiknye aku akan jadi suri rumah beranak 6.nak bangun smpai 10 pagi mcm kat kolej?jgn harap.memandangkn mak, abah ngn adik aku ke sekolah, pas tuh adik2 aku pon belum cuti semester lg,jadi aku kne la ikat sanggul, pkai kain batik, jalan pon berlenggang2 buat keje rumah.mop lantai,sidai kain,sapu laman rumah,masak,pegi kedai beli lauk.dah macam anak dara sunti dah aku ni,er..kalau bukan cuti sekolah,biasenye aku dgn nenek aku je kat rumah.so,aku kenelah buat keje2 tuh sbb nenek aku dah tak larat dah...

bile sume keje2 rumah mcm kemas2 tuh da setel,barulah aku masak.aku ni taklah pro sgt dlm bab2 masak.nak kupas bawang pon terkial2,ape tah lagi nak kopek ikan bilis.biasenye aku masak ape yg ade jela yg ade dlm ice box,kalau ade ketam, aku masaklah ketam goreng.kalau ade udang,aku masaklah udang goreng,kalau ade daging,pon msak daging goreng.gampang bukan kalau semuanya bisa digoreng?haaaa
 nilah rupe udang sambal yg aku masak.
name masakan : udang masak sambal kasih ungu karmila!er.
nama masakan : kacang panjang nur kasih.er

bile masak ni aku biasenye main campak jek.asal ade rase sudah.sedap tak sedap blkg cite.tapi smpai skrg aku masih tak reti nak masak nasi.lagi2 nak sukat air tuh.slalunye aku suruh nenek aku sukatkan.penah dulu,mase aku mude2,aku masak nasi dgn banggenye utk dua kumpulan kem hutan.sukat air pon dgn muke bangge.last2 nasi keras.rase beras je lebih.semua menyumpah kt aku.haha..lepas ni,klu aku dah kawen,boleh la aku masak utk bini aku time die mengandung nnti..daaa~sekian.

Tuesday, May 10, 2011

mari bergumbira di bukit Tabur.yeay!

fuhh..lega beb bile proposal fyp dah dihantar.tuh baru proposal belum lagi thesis.semalam aku baru dapat tau result exam dah kuar kat esmp.dgn semangatnye aku bukak.tapi tak sampai 2 minit aku tutup balik.nafas aku tercungap2.mate aku terbeliak.peluh aku menitik2.baru 3 subjek aku kuar.result?erm..lain kali la aku cite.haha

hari ibu yg lepas aku dgn konco2 aku saje nak hiking Bukit Tabur. yg aku tau bukit ni kat Taman Melawati.dekat dgn rumah yusof haslam dgn dato'siti.kalau nak tau pasal jalan ke sana, jgn tanye aku.sepanjang perjalanan aku asyik membuta jek.mane taknye,bertolak kul 7 pagi kot.7 pagi tuh masih malam bagi aku.kalau nak tau jalan gak ke sana,pegi serach google.urusan korg akan lebih gampang.

malas nak cite banyak,tgk gmbar2 yg aku tempek kt bwh ni.ape yg aku leh ckp.mmg best!seronot!view lagi cantik dari broga!








yeah! kamilah max247 yg sebenar!



memandangkn bukit ni bukit batu kapur,so,mmg agak bahaya ckit la.korg kene bnyk rock climbing.tapi puas hati.ade 5 puncak sumenye.dengar cite jugak,bukit ni ramai jugak orang mati..ulp!..jadi,hari ibu aku bermakna la kat atas puncak bukit tabur ni..sekian..

Monday, May 9, 2011

emak,ibu,mama,mami,umi,mok,mother,mom,mamak (bugis sabah)

sepanjang korang hidup,ade tak mengalami mcm ni :

- dol,aku rase tak jadi la nak beli ipad 2 minggu ni,mak aku tak masukkan duit lagi.
- ape?nak pegi kelab malam?ish,tak nak la aku, mak aku tak bagi.
- ish,tak sedapnye sushi ni,mak aku buat lagi sedap.
- sayang,jap lagi i call balik k,mak i panggil tuh.die suruh siram pokok bunge.kejap je tau.muah!
- ko tau ziana,aku tgk rozita che wan tuh terus aku teringat mak aku kat kampung.rindunye kat die.
- weh zamri, lawa tak baju melayu aku?mak aku yg buatkan.
- mak, abah mane?erm,mak boboi nak mintak duit sikit boleh?takutlah nak mintak abah.
- mak,seluar pendek boboi terkoyak.mak tlg jahitkan boleh?
- mak,boboi on the way balik kampung ni.mak tlg masakkan ayam sambal feveret boboi ye mak.
- hello,mak tengah buat ape tuh?saje je boboi call mak ni.bosan lah duk bilik sorang-sorang.
- mak,boboi tak nak kahwin dgn peah.boboi nak kahwin dgn suhana,mak tlg masuk minang utk boboi la ye
- mak!mak!suhana dah mengandung mak.tak lama lagi mak jadi nenek...

segala perkara yg kite lakukan kt dunia ni,kite jadikan mak kite yg utama. kite dgn mak saling berkongsi utk dptkan kasih Ilahi. takde ape yg lebih membahagiakan kalau mak kite pon slalu gembira bersama2 dgn kite kerana setiap hari yg kite lalui adelah hari utk ibu. klu kite rase sedih, berbual dgn mak.klu kite rase gembire pon,berkongsi lah dgn mak.tu yg aku selalu lakukan.

aku betul2 tertarik dgn satu ungkapan.realiti mengenai kasih dan syg seorang ibu terhadap anaknye.sejak anaknye dilahirkan,sehinggalah ke hujung nyawa.

'Perempuan datang dan pergi. Yang masih setia cuma satu. yang masih sudi menerima saya cuma satu, yang tak kisah bagaimana paras rupa dan taraf hidup cuma satu, yang percaya saya terbaik untuknya cuma satu, yang kekal bersamaku hingga ke akhirnya hanya cuma satu'

Selamat Hari Ibu, mak. Insyaallah kasih kite hingga ke akhirnya 

sekian..

p/s : nak g tgk juvana weh.jom!

Friday, May 6, 2011

special entry for Muhammad Syahmi

bestkan rasenye bile tak update blog lame2.rase mcm simpan ikan pekasam lame2.bile dah naik bau busuk,barulah dikeluarkan.haha..maklumlah,aku bukannye blogger tegar.sejak akhir2 ni,tangan aku tak berhenti menaip report2 dgn asigment yg aku buat2 lupe nk buat dulu.bile dah siap,tangan aku pon masih begerak mencari benda2 utk menaip.sbb tu aku taip update blog ni.

  
Muhammad Syahmi Aniq bin Mohd Sairi
2 mei 2011

comel tak baby kt atas ni?mulut die mcm mulut aku tak?sejak akhir2 aku asyik tersenyum sorg2 jek.yela, first time dpt anak buah baru.mmg la teruje.lagi2 baby lelaki.mesti hensem mcm aku!haha..so,congratz to my sis,Nurul Nadia and Mohd Sairi sbb mengembangkan lagi keluarga Pak Usop.skrg ni akak aku ngn baby die masih kuching.lagi 3 minggu baru la die balik johor.adui tak sabarnye aku nak gomol2 budak ni.

opss ni bukan akak aku,ni emak aku.muke bangga sbb dah jadi nenek!
tahniah emak!

mama,nape bg susu ni.nak susu tuh

aku ni bile dpt sesuatu yg baru,mestilah cite kt org.excited kan.pas tu mule la dorang ckp mcm ni :
eh dol, anak buah ko takde kening la.mcm ko jugak.
eh dol, harap2 la anak buah ko bile besar tak pkai spek mcm ko.
eh dol, ko rase muke anak buah ko licin tak bile besar nnti?

best gile statement mcm tuh.aku gelak je la.sambil gelak aku letak tgn aku kt bahu.hahaha~
so kpd syahmi,bile dah besar nnti belajar rajin2,cube jadik mcm pak su ko ni.blajar biar smpai masuk universiti,mule2 masuk diploma dulu,lepas tuh ambik ijazah.abis je ijazah,boleh jadi artis.try la apply mane2 rancangan realiti.boleh popular mcm tiz zaqyah.tak pon kumpulan KPOP max 24 7 tuh!.haha

akak aku~nurul nadia dgn lakinya

so,sekian.aku nka tido da.esok bangun awal.nak hiking bukit tabur.yuk!sekian..

p/s : try menaip dgn ayat yg lebih matang,spy aku xnmpk spastik.