Monday, March 21, 2011

inilah dinamakan manusia.

kalau kira-kira guna jari,baru berapa tahun kita hidup kat bumi ni.sejak dari kecik kita lari ke hulu ke hilir dengan telanjang bulat,dengan hingus hijau melekat kat mulut sampailah sekarang jerawat penuh kat muka yang entah bila bole hilang..macam aku,baru 23 tahun hidup.nak di bandingkan dengan opah aku yang dah 95 tahun hidup memang macam langit dengan bumi weh...anyway,opah aku memang otai kampung. :p

sepanjang kita hidup macam-macam benda kita nak.nak itulah.nak inilah.kadang-kadang kita rasa macam ni :

- walaweh, cantiknyeeeeee lisa surihani ni oi,kalaulah die jadi bini aku,tiap2 malam aku suruh die masak tempe sambal untuk aku
- walaweh, cantiknyeeeee kening die.bersambung kat tengah pulak tuh.kalaulah kening aku macam die.
- walaweh, cantiknnyeeeee casing henpon nokia 3310 dia tuh.kalaulah aku dapat beli henpon macam tuh
- walaweh, licinnye muka abg shahir..kalaulah kulit muka aku macam die.

macam-macam benda lah kita puji kat orang.pastuh kite pon berangan kalau kita dapat jadi macam die.ala.biasalah lumrah manusia.nak macam-macam.bila tak dapat,kecewa ya amat.bila tak dapat,tibe-tibe rase rendah diri pulak.pas tuh mulelah nak mengasingkan diri dari orang lain.sebab ape anak-anak?sebab kita terlalu mengharap kat sesuatu benda tuh.rilek-rilek sudah bro.macam opah aku selalu cakap : cucu,tak semua benda yang kita nak akan dapat cu.kalau betul2 kita nak sesuatu,berdoa,usaha dan tawakal.ingat ye pesan opah cu...

tapi bergantung kat kemampuan kita jugak la beb.nafsu manusia ni lain macam.macam aku,bile masuk shoping mall,pantang ada sale makin galak mata aku.meliar-liar ke kiri ke kanan cari baju dengan seluar murah.tengok dompet duit 'macam cukup'.ade 2 3 keping kertas warne merah konon-konon cukuplah.bila testing2 baju kat fitting room sampai setengah jam.terkial-kial depan cermin.belek-belek badan,belek-belek lemak.pas tuh : macam buruk jek aku pakai baju ni.nampak perut lak tuh,ish tak jadilah beli.last2 tak beli.kuar kedai muke selamba jek.,.

kita ni dah dijadikan dengan sempurna.bersyukurlah apa yang ada.fizikal kita,mental kita,dan kemampuan kita.tak salah beb kalau kita nak berangan nak jadi macam orang lain,tapi agak-agaklah.jangalah sampai orang lain meluat tgk ko.nak sesuatu.kenalah usaha.jangan duk telentang atas katil tgk cite korea jek.tuh pemalas namenya.bile dah usaha,doa bnyk2.manelah tau rezeki kita akan datang.apa yang kita dapat.terima je.jangan nak rase sedih-sedih pulak.masing2 ade kelebihan kan..bila dah kerja nanti, dah ade duit,ko nak beli baju satu shoping mall lantak hang lah.hang punye duit.cek tumpang sekaki je noooooo..hahah..

manusia tak penah rase puas!sampai ke mati.
dengki,cemburu,iri hati,malas,tamak.itu memang sikap buruk manusia.sekian.

p/s : adui jenuh nye taip ayat skema macam kat atas...

4 semut-semut:

~fathiah ibrahim~ said...

i believe anything is possible if you are dream,workhard,and pray.tp kdg2 bila gagal dpt sesuatu ,aku down gle..nak jgk apa yg aku tak dpt tuu.. boleh jd meroyan. haahah

shahiryusoff said...

..hhaa,,mmg aku pon kdg2 mcm tuh.ape yg kita nak boleh kita impikan.tapi jgn terlalu mengharap n confident.sbb klu tak dpt mmg kecewa gile la.klu aku rase nak terlalu memnghrap jek,aku try buat bende lain utk melupeka prasaan terlalu mengharap tuh...cehhh..hee

~fathiah ibrahim~ said...

ooh..mcm tu....maksudnya kita tak boleh over confident lah?

shahiryusoff said...

erm..aah jgn over sgt cik yah oi.confidetn bole jek.hee