Monday, March 28, 2011

Hari Bumi 2011


Sabtu lepas (26 mac) kecoh satu dunia pasal kempen Earth Hour ni..ataupun dalam bahasa Indonesianya Hari Bumi..Hari Bumi..Hari Bumi dan Hari Bumi..time tuh aku ngah bemesra-mesra manje dgn family aku kat rumah.first time aku dpt tau pasal kempen ni mase aku study diploma kat bintulu dulu.time tu aku memang semangat abis.nak support kempen utk dunia la katekan.seawal kul 815mlm aku dah tutup lampu,tutup kipas,tutup ladtop dgn tutup pintu.pastuh baring telentang kat katil tak buat ape2 selama 60 minit.30 minit pertama aku dah menggeletik2 atas katil mcm cacing kepanasan.padahal aku boleh jek bukak kipas,sbb kempen ni menyuruh kite tutup lampu jek untuk mengurangkan tenaga.selepas 1 jam,aku rase puas.sebab secara tak langsung aku terlibat dalam kempen walaupun peranan kite taklah sehebat mane pun..

untuk tahun 2011 nih,aku rase mcm tak support sepenuhnye kempen nih.sebab mak aku nak tgk buletin utama,bapak aku nak tgk majalah 3,adik aku pulak nak tgk kartun Boboiboy. kalau nak gelapkan satu rumah mcm hambar pulak.so, aku tutup mane2 lampu kat rumah aku yang aku rase mcm tak digunekan time tuh, mcm lampu dapur, lampu porch kete bapak aku, lampu reban ayam bapak aku, lampu anjung rumah, lampu stor dengan lampu kereta bapak ak.kalau rumah aku ade suis lampu jalan depan rumah,pun aku tutup.lepas tuh barulah aku telentang tgk tv.kirekan aku support jugaklah kan.sekurang2nye aku berperanan untuk mengurangkan tenaga dgn menjimatkan elektrik.kalau ade 100 org lagi yg buat mcm aku,kan bagus.suhu persekitaran dpt dikurangkan.

aku respect gile dgn WWF yg menganjurkan kempen mcm ni.nak buat kempen secara global ingat senang ke?susah woo nak ajak org 1 dunia utk support kempen mcm ni.so,care yg paling mudah dan kreatif utk mengurangkan pemanasan dunia cume matikan lampu selama 60 minit.gampang bukan?semua org pun boleh buat.termasuklah rakyat Malaysia yg menyokong sepenuhnye kempen ni.Malaysia Boleh!!..sekian..

p/s : gampang bermaksud mudah dlm bahase indonesia

0 semut-semut: