Monday, March 28, 2011

Documenting P Ramlee on History Channel



aku syorkan kat korang sume utk tengok dokumentari pasal biografi P.Ramlee nih.abang aku yg suruh aku tgk video nih.macam2 cerita pasal P.Ramlee.dari zaman die kecik smpailah die meninggal dunia.dari zaman die berada di atas smpailah die berada dibawah.korang tau ape punca die sakit jantung smpai die meninggal dunia?korang tau brape jumlah sebenar anak angkat die?korg tau kenape hubungan die dgn anak die nasir tak brape baik?korg tau kenape isteri kedua die snggup turun takhta jadi permaisuri perak semate2 nak kahwin dgn die?korg tau dah berape kali die menang anugerah antarabangse?tak tau kan..so,tgklah vid nih.cite die memang sedih.

nak cite pasal P.Ramlee nih,bagi aku die memang takde tolok bandingnye la.smpai skrg sape pun tak mampu nak menggatikan tempat die.cerita zaman kejatuhan die memang sedih.sume org memperlekehkan die.bile die dah meninggal,barulah org nak sanjung bagai nak rak.sume filem dgn lagu die memang berhantu.smpai skrg org masih suke dgn karya die.

satu lagi aku nk syorkan (asyik syorkan je aku nih),klu kat rumah korang takde chanel history,pndai2lah korg pujuk mak ayah beli chanel nih.bagi aku beli chanel ni tak rugi pon.banyak gile cite2 berilmiah yg dorg kuarkan.mcm biografi Tun Mahathir, World War 2 Lost Film, History of Pearl Habour & Titanic, dan mcm2 lagilah. takdelah korang abiskan mase tgk tv dgn cerita2 panas artis jek..sekian..

p/s : satu family aku tgk vid dokumentari p.ramlee nih.kagum habis!

Hari Bumi 2011


Sabtu lepas (26 mac) kecoh satu dunia pasal kempen Earth Hour ni..ataupun dalam bahasa Indonesianya Hari Bumi..Hari Bumi..Hari Bumi dan Hari Bumi..time tuh aku ngah bemesra-mesra manje dgn family aku kat rumah.first time aku dpt tau pasal kempen ni mase aku study diploma kat bintulu dulu.time tu aku memang semangat abis.nak support kempen utk dunia la katekan.seawal kul 815mlm aku dah tutup lampu,tutup kipas,tutup ladtop dgn tutup pintu.pastuh baring telentang kat katil tak buat ape2 selama 60 minit.30 minit pertama aku dah menggeletik2 atas katil mcm cacing kepanasan.padahal aku boleh jek bukak kipas,sbb kempen ni menyuruh kite tutup lampu jek untuk mengurangkan tenaga.selepas 1 jam,aku rase puas.sebab secara tak langsung aku terlibat dalam kempen walaupun peranan kite taklah sehebat mane pun..

untuk tahun 2011 nih,aku rase mcm tak support sepenuhnye kempen nih.sebab mak aku nak tgk buletin utama,bapak aku nak tgk majalah 3,adik aku pulak nak tgk kartun Boboiboy. kalau nak gelapkan satu rumah mcm hambar pulak.so, aku tutup mane2 lampu kat rumah aku yang aku rase mcm tak digunekan time tuh, mcm lampu dapur, lampu porch kete bapak aku, lampu reban ayam bapak aku, lampu anjung rumah, lampu stor dengan lampu kereta bapak ak.kalau rumah aku ade suis lampu jalan depan rumah,pun aku tutup.lepas tuh barulah aku telentang tgk tv.kirekan aku support jugaklah kan.sekurang2nye aku berperanan untuk mengurangkan tenaga dgn menjimatkan elektrik.kalau ade 100 org lagi yg buat mcm aku,kan bagus.suhu persekitaran dpt dikurangkan.

aku respect gile dgn WWF yg menganjurkan kempen mcm ni.nak buat kempen secara global ingat senang ke?susah woo nak ajak org 1 dunia utk support kempen mcm ni.so,care yg paling mudah dan kreatif utk mengurangkan pemanasan dunia cume matikan lampu selama 60 minit.gampang bukan?semua org pun boleh buat.termasuklah rakyat Malaysia yg menyokong sepenuhnye kempen ni.Malaysia Boleh!!..sekian..

p/s : gampang bermaksud mudah dlm bahase indonesia

Wednesday, March 23, 2011

korang wajib tonton video ni.demi kebaikan kita semua!

www.this-is-my-story.com/v/NX83PRLJM41V

aku dapat video ni dari blog member aku.blog ni pasal seorang graduan universiti terbaik dunia.aku tak ingat universiti mane.mamat ni dapat anugerah inovasi global oleh pbb oiiii..lepas dpt anugerah ni,die trus dpt keje kat pbb tuh..skrg ni die dijadikan sbg mastermind pbb utk menyelesaikan pelbagai krisis dunia skrg ni.ape yg mengagumkan aku,mamat ni baru 24 tahun.sebaya abg angakat aku beb (erk?)..malas nk cite pnjg,korg wajib tgk video ni.sbb kite ni mahasiswa mcm die gak!..sekian...

manusia semua sama je

kite ni sesama manusia
sume sama
ade mata
ade hidung
ade telinge
ade mulut
dan ade kaki
bile kentut same2 bau telur
bile sendawa same2 bau ikan goreng
manusia biase memang tak sempurna
mcm kite
memang tak lepas dari kesilapan
bila digertak dgn nafsu
terus tersungkur
kite bangkit atau tak,
hanya iman je tau.

kita ni sesama manusia
masih terkial2 mncari redhaNya
lumrah kita utk hidup bersaudara
tak kenal jantina atau rupa
agama atau bangsa
ingat-mengingati itu yg utama
tegur menegur utk kebaikan bersama
tetapi biarlah dgn caranya
hati dan perasaan seharusnya dijaga
jgn hanya membabi buta
utk menunjukkan kepandaian kita

kan lebih manis
kalau kita hidup dgn sentosa
bertelagah buat hati kite slalu membara je
sekian.

p/s : utk aku dan org lain

Tuesday, March 22, 2011

program ronda-ronda alam semulajadi

program ni baru je abis ahad lepas (20 mac).memang best.memang seronok.memang cool.memang mantap.sejak 18hb lagi ktorang stay kat hutan simpan ayer hitam puchong,betungkus lumus buat preparation.hasilnye?terbaiiiikkkk beb!memang puas hati.program ni sebernarnye under subjek bisnes recreation & kelab rekreasi utk cari dana trip ktorang ke kemboja bulan 7 nnti..first time ktorg buat program dgn kerjasama komuniti luar.mmg ktorg target peserta dari luar pon.so,dptlah ktorg kerjasama dengan bapak2,ibu2 dan anak2 mereka Saujana Puchong 10..dah namenye program ronda2 alam semulajadi kan,so bnyk lah pendedahan ktorg buat utk dorang nih, mcm ikhtiar hidup kat dalam hutan, pendedahan tumbuhan ubatan, hidupan liar, entomologi (serangga), bird watching dan yg paling best dlm program nih, meneroka blue lagoon.kalau korg da biase hutan ayer hitam,mesti korg tau punye pasal blue lagoon.tempat mmg cantik...
malas nk ckp bnyk,layan je gmbr2 kt bawah ni ye...

tasya : yana,ape yg abg ni merepek?
yana : entahlah tasya,aku pon xphm.mcm pelik je abg ni
ish.simpang

penerangan psl serangga
seli : juliana,apsl ko pegang leher jugak?
juliana : entah,aku ikot ko jek

ma..mama..mama.adik dpt pegang kelawar!

pendedahan ikhtiar hidup kat hutan
~abg sheh,nape nasi ni boleh masak dlm buluh?
adik konfius la

peserta2 cilik kat checkpoint hidupan liar
dlm bulatan,peserta terbaik
mcm2 bende die tanye.

kanak2 ribena di check point ikhtiar hidup

salah satu hidupan liar yg berjaya ditangkap
burung hantu.name saintifik aku lupe
sila abaikan entiti2 yg berada diblkg

lepas tuh barulah dpt mandi kat blue lagoon
mak bapak pon join skali dgn galaknye
kalah anak2 mereka ;p

lepas mandi,kami ambik gmbr pon dgn senang hati!

bile dapat kerjasama dgn org luar nih,mmg best.mcm2 ragam kite nampak.dorg pon bagi kerjasama dgn baik.tu yg lg senang keje kite.so,terime kasih bapak2 ibu sp10,terime kasih dr.azlizam,dan terime kasih renjer2 ayer hitam. tak lupe terime kasih kawan2 fhr 3614.kalian mmg terbaik.good job beb!dorg mmg puji program ni.so jgn lupe program ronda2 alam semulajadi fasa dua lak ye!..sekian



kanak2 spastik























p/s : dua mlm2 turut ktorg kene 'kacau' kat ayer hitam huh!syeram!

Monday, March 21, 2011

Yuna Inspired Ep 10



tak taulah nape aku suke sangat ngn minah ni
yuna oh yuna.jadik kakak angkat saye bole?
nanti bole belanje saye kasut jimy choo satu.

inilah dinamakan manusia.

kalau kira-kira guna jari,baru berapa tahun kita hidup kat bumi ni.sejak dari kecik kita lari ke hulu ke hilir dengan telanjang bulat,dengan hingus hijau melekat kat mulut sampailah sekarang jerawat penuh kat muka yang entah bila bole hilang..macam aku,baru 23 tahun hidup.nak di bandingkan dengan opah aku yang dah 95 tahun hidup memang macam langit dengan bumi weh...anyway,opah aku memang otai kampung. :p

sepanjang kita hidup macam-macam benda kita nak.nak itulah.nak inilah.kadang-kadang kita rasa macam ni :

- walaweh, cantiknyeeeeee lisa surihani ni oi,kalaulah die jadi bini aku,tiap2 malam aku suruh die masak tempe sambal untuk aku
- walaweh, cantiknyeeeee kening die.bersambung kat tengah pulak tuh.kalaulah kening aku macam die.
- walaweh, cantiknnyeeeee casing henpon nokia 3310 dia tuh.kalaulah aku dapat beli henpon macam tuh
- walaweh, licinnye muka abg shahir..kalaulah kulit muka aku macam die.

macam-macam benda lah kita puji kat orang.pastuh kite pon berangan kalau kita dapat jadi macam die.ala.biasalah lumrah manusia.nak macam-macam.bila tak dapat,kecewa ya amat.bila tak dapat,tibe-tibe rase rendah diri pulak.pas tuh mulelah nak mengasingkan diri dari orang lain.sebab ape anak-anak?sebab kita terlalu mengharap kat sesuatu benda tuh.rilek-rilek sudah bro.macam opah aku selalu cakap : cucu,tak semua benda yang kita nak akan dapat cu.kalau betul2 kita nak sesuatu,berdoa,usaha dan tawakal.ingat ye pesan opah cu...

tapi bergantung kat kemampuan kita jugak la beb.nafsu manusia ni lain macam.macam aku,bile masuk shoping mall,pantang ada sale makin galak mata aku.meliar-liar ke kiri ke kanan cari baju dengan seluar murah.tengok dompet duit 'macam cukup'.ade 2 3 keping kertas warne merah konon-konon cukuplah.bila testing2 baju kat fitting room sampai setengah jam.terkial-kial depan cermin.belek-belek badan,belek-belek lemak.pas tuh : macam buruk jek aku pakai baju ni.nampak perut lak tuh,ish tak jadilah beli.last2 tak beli.kuar kedai muke selamba jek.,.

kita ni dah dijadikan dengan sempurna.bersyukurlah apa yang ada.fizikal kita,mental kita,dan kemampuan kita.tak salah beb kalau kita nak berangan nak jadi macam orang lain,tapi agak-agaklah.jangalah sampai orang lain meluat tgk ko.nak sesuatu.kenalah usaha.jangan duk telentang atas katil tgk cite korea jek.tuh pemalas namenya.bile dah usaha,doa bnyk2.manelah tau rezeki kita akan datang.apa yang kita dapat.terima je.jangan nak rase sedih-sedih pulak.masing2 ade kelebihan kan..bila dah kerja nanti, dah ade duit,ko nak beli baju satu shoping mall lantak hang lah.hang punye duit.cek tumpang sekaki je noooooo..hahah..

manusia tak penah rase puas!sampai ke mati.
dengki,cemburu,iri hati,malas,tamak.itu memang sikap buruk manusia.sekian.

p/s : adui jenuh nye taip ayat skema macam kat atas...

Friday, March 18, 2011

program mobiliti oi!

program mobiliti aku ke Kochi, Jepun dah diluluskan oi.walaweh!!..pasni bolehlah aku main salji kat sane!.(ade salji ke?)..isnin lepas ktorang ade berjumpa dengan wakil University of Kochi, Japan kat rumah pengetua kolej aku.pengetua aku ade lah buat jamuan bbq sikit.bincang punye bincang,wakil universiti sane dah pun terima kedatangan ktorg.skrg ni tinggal tnggu invitation letter keluar jek.kalau ade surat tuh,semua leh jalan...insyaallah,kalau takde aral,bulan 5 ni ktorg terbang.2 minggu kat sane..tentatif program lebih kepada ilmiah lah.bnyk program dibuat kat universiti sane..tapi aku tak sure iklim kat Kochi bulan 5 ni.bak kate pengetua aku time tuh bukan musim sejuk.kirekan peralihan musim sejuk ke musim panas.tak dapatlah aku merasa salji.(sekali lagi, ade salji ke kat sane?)

pas tuh awal bulan 7 ni aku pegi Kemboja pulak.walaweh!!!..betul2 cuti2 malaysia aku tahun ni.kalah percutian pasa sanda dengan jejai.yg trip kemboja ni untuk lawatan amali subjek bisnes rekreasi aku.2minggu jugak..tentatif?ha,yg ni lebih kepada lawatan kat tempat2 menarik..pon tak dapat merase salji.kemboja je pon..kempunan aku weh..

ade sape2 nak kirim keychain eklusif khas dari kedua2 negara ini,jangan lupe hubungi saya ye..sekian..

cc : blog My Gold Ship
kalau aku pakai macam ni kat kemboja boleh tak ek?
aku rase ade je sape2 nak lempang aku laju2

p/s : pening ya amat lepas makan kambing time majlis bbq tuh.beginilah nasib badan org yg ade darah tinggi mcm aku.

Thursday, March 17, 2011

relax dulu

ramai member2 aku duk tanye aku bile nak ade awek
sape awek aku
awek aku orang mane
awek aku suke makan ape
pukul bape awek aku tido
nape awek aku suke makan cupcakes
nape awek aku suke bace majalah kuntum
nape awek aku suke sangat dgn pelakon hamid gurkha
macam-macam la dorang tanye


ish..relax dulu bro.bukan aku tak nak kapel.cume tak nak terburu2
lagipun aku bukannye tua sangat.baru 23 tahun,erk!
selesaikan satu2 perkare dulu lah bro.
study,kerja,kahwin pastuh dapat anak.yeay!
sekian.....;p

Wednesday, March 16, 2011

jentik dahi kene buang asrama?

http://www.bharian.com.my/articles/20pelajarasramapenuhdibuangjentikdahijunior/Article

WTF!(Welcome to Facebook)..jentik dahi je pon.bukan boleh luka.ni belum lagi kena gigit selipar jamban,tiup lampu sampai padam,basuh baju dengan berus gigi,jalan itik pusing satu dorm 20 kali.kalau ye pon nak bagi denda,janganlah sampai buang sekolah.awok tu nak spm.bagi lah peluang.denda buat kerja kebajikan macam bersihkan tandas cikgu ke,cuci kereta cikgu ke,kemas bilik cikgu ke..kan lebih elok gituu..sekian

sedih

aku tengah sedih sekarang.
sekian.

Selawat Fatih


mase aku sekolah menengah dulu,ustaz aku selalu suruh ktorg amalkan selawat ni tiap-tiap hari.selawat fatih ni dapat mengurangkan perasaan kecewa kite.kalau kite rase nervous nak buat sesuatu,amalkan jugak selawat ni.selawat ni jugak dapat melindugi diri kita daripada ape jua bencana dan juga dapat memurahkan rezeki.semuanya dengan izinNya.tapi kene berusaha lah.kalau duk diam goyang kaki,korek2 jerawat,makan tido,makan tido,keluar pegi beli tudung kat jalan TAR tiap2 hari tak dapatlah apa yang nak dicapai cekkk oi..jadi renung2kan dan selamat beramal!

Tuesday, March 15, 2011

terima kasih.terima kasih dan terima kasih

Anugerah Gemilang Putra Kepemimpinan
Malam Gemilang Putra 2011 Kolej Tiga Belas
Pan Pacific KLIA

terime kasih saya ucapkan kepada abah,mak,opah kat johor,opah kat perak,along dan tunang die,uul dan suaminye,siti,ama,nain,nabilah,wak mi,wak sol,wak pandi,wak bari,wak tijah,encik komeng,cik esah,wak kawok,cik midah,dan semulah orang-orang kampung aku.
terime kasih tak terhingga kepada ayahanda,ayah,omak,kak limah,kak normah,kak ziana,kak shidah, mahathir,abg yus & staf pengurusan kolej yg lain.kepada felo2 abang am,en azrin,en muaz,en nuar & kak yati.terime kasih kepada crew mgp 2011, kawan2 mtm,kwn2 mpp sengakatan dengan aku.terime kasih kpd kawan2 kat fakulti & kolej serumpun dan tak lupe juge kepada Pak Wan (VVIP MGP 2011).

terime kasih kat paan sebab kasi pinjam capal ko,terime kasih kat farhana,chik,diana,kak pah sebab temankan aku beli baju melayu dengan songkok tinggi kat jalan tar,terime kasih kat laila,kude dengan afzan sebab temankan aku beli samping putih kat jalan tar jugak time raye ari tuh,terime kasih kat alip sebab bagi pinjam singlet ko.erk?terime kasih.terime kasih.terime kasih dan terime kasih.

kenangan ni takkan aku lupekan sampai bile2.terime kasih dan lihatlah dunia!!!heee...

 maaf,kami bukan suami isteri.
kami hanya rakan sekerja.

great saturday again

MGP 2011 baru je abis sabtu lepas kat Pan Pacific KLIA.kepada semua crew,good job!tahniah!..korang semua dah buat yang terbaik.MGP kali ni dapat ramai pujian,terutamanya dari tetamu kehormat..semua aspek dipuji..protokol,sambutan,persembahan,flow majlis,teknikal sehinggalah team dekorasi pon tetap dipuji..tapi kritikan tu tetap ade.biaselah,ape yg kita lakukan bukannye sempurna.ade jugak cacat celanye.kekurangan yg ade tuh kite jadikan iktibar,nanti mase2 yg akan dtg kita dapat buat yg terbaik..kan...kan..anyway thanks very much!korang semua dah berjaya lakukan yg terbaik.bukan untuk pelajar2 final year jek,tapi untuk kolej dan nama upm jugak.sesungguhnya bekerja dengan korang memang best..jumpe lagi time majlis bbq 25hb nanti!kite makan kambing ramai2.pastuh pening pon ramai2..baru masyukkk!..;p

aku tak tau kenape aku suke sgt tengok gambar ni.
pose paling over kat situ itulah aku..

Friday, March 11, 2011

to MGP members

setiap mlm aku pikul kotak berisi walkie talkie
tergedek2 jalan ke dewan kolej
smpai kt dewan aku tgk sorg demi sorg kt situ
ade yg ngah belek2 kasut tumit tinggi die
ade yg ngah prektis berjalan depan cermin
ade yg ngah test mikrofon
ade yg ngah prektis menari
ade yg duk termenung
ade yg ngah ketawa
ade yg ngah main henpon
ade yg ngah berjalan ke hulu hilir
ade yg ngah makan sorok2
dan ade gak yg picit jerawat kt cermin (yg ni aku)

semua dtg sharp kul 9.30 mlm
bile f.m pegang mikrofon suruh semua bersedia,
dorang terus ambik tempat masing2.
ade yg ngah stndby belakang pentas,
ade yg ngah stndby kt ujung dewan,
tepi,kiri,kanan,belakang dan depan.
sume dah stnby.
tinggal tggu arahan dari f.m yg berwajah bengis tuh.
pas tuh bermula lah rhearsel
dari awal smpai abis.

dorang ni mmg rajin,
bersemangat,
bersungguh2,
tak pernah putus asa
setiap malam tak pernah jemu dtg ke dewan
smpaikan kul 2 pagi.
lepas tuh esok pagi masih gigih ke kelas.
walaupon kene marah dgn sang f.m yg bengis tuh,
dorg masih bersemangat utk bekerja
komitmen,semangat dan kesungguhan yg dorang tunjukkan
memambg aku kagumi.
tak mustahil lah aku sayang dorg semua!

to all MGP 2011 members.gud luck!and thnks for everything!

p/s : f.m yang bengis tu adelah aku..sekian...

haraplah dia selamat

ari ni aku dpt tau berita bencana gempa bumi dan tsunami yg teruk kat pantai timur pulau honshu..secara automatiknye aku terus teringat adik aku yg stdy kat sane.cemas gak lah aku..berjalan kehulu kehilir berulang2 smpailah mak aku kol..mak aku risau gile sbb tmpt bencana tuh tmpt stdy adik aku..mak aku tanye bile kali terakhir adik aku cntc aku kt fb.sbb mak aku tak dpt cnctc die...ah sudahhh..lagilah aku gelabah.pas tuh mak aku suruh aku cntc kawan2 die kat sane lak.mane lah tau ade yg tersangkut.aku pon try cntc kt fb je sbb line phone breakdown.. pon tak dapat!..lepas tuh akak aku kol lak,die suh aku cek kt laman web wisma putra,manelah tau ade rakyat malaysia yg tekandas..laman web wisma putra lak tak dapat bukak! (oh lupe sbb line internet takde)..tak lame lepas tuh,aku dapat tau pekembangan yg akak aku dpt kol kedutaan malaysia kt sane,.kedutaan sane bgtau yg skg ni ade 7 org org malaysia tekandas kt JICA (Tokyo International Centre) termasuklah adik aku. Jadi akak aku suruh aku send msg kt fb adik aku yg die disarankan duduk diam2 kat situ. sebab JICA dlm proses hntar bantuan.klu line da ok,barulah adik aku kene hntar laporan kat kedutaan yg die da selamat..

ceritanye?
adik aku ni kononye otw nak ke korea ngn 2 org member die.winter2 sonata la katenye.ni ape yg mak aku cite la.pastuh tmpt die tuh gempa bumi,so die tekandas kt mane ntah..aku xtau name tmpt tuh.lepas tuh adik aku ngn kawan die tuh kne bawak ngn satu agensi ke JICA ni.klu ikut pekembangan terkini,adik aku masih tekandas kat sane..smpailah skrg..so,harap2lah die selamat.mak aku,abah aku,abg aku,akak aku,aku,adik2 aku ngn opah2 aku skali riso kt die...so siti,klu ko bace entri aku ni,doa bnyk2 k..klu smpai korea,aku nak kirim gula2 kapas satu k..gambate!

profil mangse :
siti radziah bte yusoff
20 tahun
status : bujang
sape yg berkenan sile hubungi sy ye

Thursday, March 10, 2011

hikayat merong mahasiswa

aku dah tengok cite ni.minggu ni je kecoh mmber2 aku nk tengok sgt cite ni.tak sangke pulak aku dpt tgk cite ni time hari pertama tayangan die.itu pon kebetulan aku takde kelas petang...

erm..cite ni mmg best.jalan cite pon menarik.cite ni tak terlalu serius sgt,ade gak lawak2 sengal yg kuar.CGI die?pehh...mantop!da mcm cite hollywood da aku tgk.part pertarungan die mmg cantik,mcm cite 300..ade effect darah yg smart,care bunuh pon agak mengerikan (effect pedang tembus badan pon smart),props2 (kapal,senjata,perkampungan) ngn kostum memang menjadi...suasana zaman time tuh mmg real la.pas tuh...blah..blah..blah..erm korg tgk sendiri la ek.

byk2 pelakon dlm cite ni, aku suke lakonan umi nazera ngn khir rahman..mmg mantap..stephen rahman ni?erm..boleh la.tapi b.m die kureng ckit...klu markah penuh 10 bintang,aku bg 9 bintang jek.lagi 1 bintang tak dpt sebab aku tgk cite ni kt tgv mines.seat mmg kecik..betul2 tak selesa..

sbelum cite ni start,bnykgak preview cite2 melayu yg nk kuar tak lame lagi...mcm cite Karak ngn Nur Kasih The Movie..dua2 cite ade teknik CGI..aku rase dah trend cite melayu skrg dah ade unsur CGI..erm baguslah..barulah filem kita,wajah kite!....sekian..

p/s : cite ni mmbuktikan peningkatan cite2 keluaran malaysia sejak akhir2 ni.beli tiket tak rugi drp beli tiket utk cite sifu & tongga.sekian utk skali lg

Wednesday, March 9, 2011

solatlah kamu

semalam,shift aku jage kayak utk program cari dana utk trip kelas aku ke kemboja.dari kul 4 smpai 7 kat kolam tasik serumpun.tengah syok2 aku maen air kt tepi2 kolam tuh,azan asar pon berkumandang.aku pon duduk diam2 la smpai azan asar abis.pas tuh aku nmpak sekumpulan lelaki pegi ke surau ramai2.semua pakai baju tshirt kuning.lepas azan abis,aku pon pegi ke surau utk solat bejemaah.lepas abis solat,aku pon bersalaman ngn sekumpulan lelaki tu kt surau smbil tersenyum.lepas tuh aku duk lepak balik kt tmpt kayak tuh ngn mmber aku.tak lame lepas tuh,aku nmpk 2 3 org lagi lelaki berbaju kuning yg same pegi ke surau utk solat asar.time tuh,aku dpt rasekan betapa sejuknye perot mak dorg..sebnarnye lelaki-lelaki tuh pekerja kat cafe kolej serumpun.sejak bape hari aku jage kayak kat situ, aku perasan bile masuk je waktu solat,dorg akan ramai2 ke surau.lepas abis solat jemaah,shift kerja dorg akan digantikan dgn org lain sbb nk bagi ruang kt kwn die nk solat pulak.....

bile aku tgk dorg ni,aku tersedar.sebenarnye walau apa jua yg kita buat,tak kira masa ngn tempat,bila dah masuk solat,eloklah tinggalkan terlebih dahulu pkerjaan kite tuh..tunaikan kewajipan.bile dah solat,sambung lah balik.aku ni kdg2 suke menangguh.bile dah tangguh..boleh terus lupa nk solat...ha,,jgn jadi mcm tu ye anak2..tak baik.

abah aku slalu pesan :
abah : anakku,jangan lupe solat..luangkan masa hanya 5 minit utk bersolat tak membebankan pun.
aku : baiklah papa
abah : bagus anakku.ingat ye pesan papa. 


kita pon dah tau kan..solat tu tuntutan yg wajib dilakukan.solat ni sebenrnye bwk bnyk kebaikan kt kite,bukan dari sudut agama dan kerohanian jek,dari sudut kesihatan pon banyak jugak.klu tak caye,search la google...bile kite dlm keadaan marah,solatlah.bile kite berniat nk buat kemungkaran,solatlah.bile kite dlm keadaan susah,solatlah..bile kite dlm keadaan sedih,solatlah.bile kite dlm keadaan gembira pun solatlah..insyaallah hati akan tenang semula.

abah aku selalu pesan.dlm keadaan gembira,sujud syukurlah bile selesai solat.dlm keadaan sedih,menangislah bile kite berdoa kepadaNya..sujud la dgn penuh kesyukuran dan berdoalah dengan penuh bersungguh2 utk mngharapkan belas drpNya..

tujuan aku buat entri adalah utk mengingati antara satu sama lain.termasuklah aku.kite ni kan sesama saudara.takde perbezaan di sisiNya..smoga kite smua sntiasa dirahmati..renung2kan dan selamat beramal semua!sekian...

Tuesday, March 8, 2011

dinner oh dinner.nak pakai ape ek?

dinner kolej aku tinggal 3 ari jek lagi.tapi aku tak cari lagi baju nk pakai malam tuh.temanye menyingkap khazanah warisan desa.jenuh aku carik kat tenet contoh2 baju org2 kampung pakai..klu ikutkan ati aku nak je aku ikut style atuk aku..t-shrt pagoda, kopiah putih dengan kain pelikat...erm ok gak.pas tuh kain yg aku pakai tuh terbang kene tiup angin.pas tuh aku buat2 kelam kabut tarik2 kain tuh ke bawah mcm heroin hindustan..baru style!!

mcm ni ok tak?celah mane aku nk cari bulu
burung tuh?er..reject!

mcm ni?time pesembahan opening nnti,aku turun dari atas.bru gempak
tapi kt lengan aku ade tande lahir..er..reject lgi!

mcm nie?er..ni laki ke pompuan?rejek la...

 mcm nie style bukan?



aduh..pening!pening!pening!



ha..mcm ni baru ok!pkai bju melayu teluk belanga johor,songkok tinggi
samping labuh sikit dengan seluar khakis itam.pkai capal.
kt bahu tuh leh letak towel good morning..style beb..

tema warne bg ajk mcm ktorg merah.so,aku kne cari baju melayu merah.takpun samping songket merah..esok jugak aku pegi jalan TAR!haha..sekian...


Monday, March 7, 2011

great saturday part 2

mmber aku si aisah dah pon upload gmbr2 ktorg mse g istana budaya ari tuh kt fb.jadi kt sini aku nk share ngn korg lah yek .mari sama2 kite saksikan!

 ade gaya naomi campbell tak?

tengok!kartina aziz pon ade skali la

mak aku ckp muke aku ade iras2 afdlin shauki.aku tak caye ah

hello mak,tadi air nmpk kartina aziz,mak nak kirim salam kt die tak?

sebelum masuk ke panggung sari.tgk gaya mcm check in hotel jek.erk

sebelum start 

 view dari seat aku.gayat wehh.time nih spotlite betul2 atas kepala
aku.kalau aku nk buat bayang2 burung pkai tgn boleh jek

ngah rest 15 minit

da abis daa~hati pon senang hati..

cube teka mane satu chagu n aisah?dorg ni adik bradik..hee

cume tu jelah gambar nye.klu aku nk tunjuk sume,lenguh tangan aku nk donlod satu2.time persmbahan teater mmg dilarang ambik gmbr,so tak dptlah aku nk share gmbr safura ngn deja moss menyanyi.kalau nk tau camne situasi sbenar kt ib,dtglah sendiri yek.tiket paling murah rm30.dptlah duduk level paling atas..next show...Kampung Boy Sebuah Muzikal..14 mac kot.aku tak ingat lak.marilah dtg beramai2..bwk mok cik,pok cik,kakak angkat,abg tiri,besan,dua pupu dan semualah!!sekian...

p/s : perasan tak sume kt pic aku care aku senyum sepesen jek?


Sunday, March 6, 2011

great saturday part 1

hari ni ada ari ahad.tapi aku saje je nak cite pasal ari semalam.ape yg aku buat ari semalam?..aku pegi tgk teater Terima Kasih Cinta kt Istana Budaya wokkkk!!..dgn mmber aku..aisah dan chagu..masuk kul 3 kuar kul 6 ptg.teater tuh mmg best!boleh tngkap leleh!..ble mmbr aku yg laen tanye best ke tak teater tuh,aku cume mmpu angkat ibu jari kanan smbil mulut aku ternganga seluas2nya..punyela aku speechless smpai mcm tuh skali..erm,skg ni aku ngah tggu aisah upload gmbr2 ktorg kt fb..nnti klu da ade gmbr2 nye...tggula kemunculan great saturday part 2..!!tunggu jgn tak tunggu..!

Thursday, March 3, 2011

test oh test

meniarap.terlentang.meniarap.telentang balik.goyang2 kaki.tangan letak kt dahi.tgk syiling.mate pon tak bekelip.bukak ladtop.layan lagu noraniza idris.bukak uspot.bukak blog.pas tuh update entri ni...adoi..ntah la aku tak tau nak ckp ape.speechless...aku tgk kanan.rumet aku ngah tidur dgn sedapnye.tidur mcm sorg budak kecik.mimpi yg indah2 jek.mcm takde masalah...ni sume gara2 aku jwb soalan exam tadi yg ntah pape.dpt jek ketas soalan terkebil2 aku nk jwb,padahal aku da bace notes.dua tiga minit temenung barulah aku jwb soklan.hasilnye?hampehh..ptuiihh..result test 1 aku pon terok2..ptuihhh lagi..adoi,napela..erm,ble da rase mcm ni,rase mcm nk balik umah.nk jmp opah aku.nk main tepuk amai2 ngn die.barula aku rse ok..

Tuesday, March 1, 2011

fuhh lego!

fuhh lego!lega gile.aku baru je abis present final year projek.time present ok la,english aku mcm lancar jek.sbb ade teks..tapi time sesi soalan,menggelabah dah aku.time tuh takdenye aku nak terduduk,termenung,terkesima dan sume ter lah.punyelah aku gagap nk jwb dlm english smpai tangan2 aku berpusing dua tiga kali mcm karam singh walia.tapi nasib baiklah examiner aku tanye aku cume 2,3 soalan jek..maybe die kesian tgk aku yg ngah cedera ni sbb bnyk parut jerawat..haha..

sebenarnye aku tau nk jawab soalan tuh.tapi disebabkan kena jawab dlm english,terus jadi kelam kabut.tak taulah nape english ni satu isu yg slalu org takut.sedangkn kite dah blajar sjak tadika lagi..

pas ni aku nak pasang lagu ramlah ram kuat2,aku nak menggaru puas2,aku nak karok 3 4 jam dan aku nak main angry bird smpai lebam!sbg tanda lega yg amat...erm padahal baru present projek a ek?haha..