Sunday, January 30, 2011

hari tu pada 10.10.10

10.10.10...tarikh tu memang cantik.satu malaysia berebut2 nak kahwin time tu.sampaikan tok kadi tak menang tangan.tapi tarikh ni gak sebenarnye satu tragedi.mesti lah semua ingat pasal kemalangan bas express delima, sebuah van, sebuah myvi dgn satu lg bas kat tol simpang ampat melaka sehingga 12 nyawa terkorban.

sebenarnya aku rase dekat sgt dgn tragedi tuh .hari tu 10.10.10,aku ngn atul pegi melaka.ktorg pegi pekahwinan staff zoo melaka mase ktorg praktikal dulu.ktorg pegi naik bas.naik dari bukit jalil.smpai melaka,bf atul jemput ktorg.lepas pegi kenduri kawen pusing2 lah satu melaka.agak2 nak petang sikit,ktorg ambik keputusan nak balik upm.sbb tak nak jalan malam.lgpun malam tuh aku ade meeting.

kat melaka sentral jenuh lah ktorg nk cari tiket balik k.l...pusing punye pusing ktorg singgah la kat kaunter tiket bas express dilema.

aku : kak, tiket ke k.l pukul 6 ptg ade lg?
akak kaunter : la,tiket kul 6 baru je abis dik.kul 6.30 ade.adik nak?
aku : boleh gak.tiket utk 2 org ye.

seboleh2nye ktorg mmg nak cari tiket balik k.l yg paling awal.tp dpt tiket kul 6.30 ptg kire ok la tuh.tak de beza sgt kalau dpt tiket kul 6 ptg tuh.lepas dpt tiket,aku ngn atul pun duk lepak tggu bas.dlm kul 6.05 ptg,driver bas delima pun panggil penumpang die masuk bas.aku pun tergesa2 lah pegi nak naik bas tuh.tapi atul ckp bas tuh utk tiket yg kul 6 punye...aku patah balik.aku duduk smbil2 perhatikan satu persatu org yg naik bas tuh.lebih kurang 6.15 ptg,bas tuh pun bertolak.brape minit kemudian,bas delima yg kul 6.30 ptg pun smpai.bermulalah perjalanan aku ngn atul balik k.l.ktorg dpt seat yg paling blkg skali.

dlm pejalanan tuh.aku terlelap.aku mimpi aku duk dlm bas yg same.sblh aku atul.aku duk seat blkg skali.mimpi aku tuh memang same ngn keadaan realiti aku.bas yg aku naik tuh tibe2 terbabas dan terbalik.dlm keadaan terbalik aku sempat lg berpaut pada palang tingkap.sambil berpaut tuh aku dengar org jerit2 mintak tolong.keadaan mmg gelap la..........pas tuh aku tesedar.keadaan mcm biase.tak de ape2.aku tgk atul,die ngah tido.aku mule bepeluh2.tapi bas yg aku naik tuh terkandas dlm jam yg lame.mase tuh kul 7.15 ptg. agak lame gak bas ktorg tekandas dlm jam.dlm jam tuh,aku smpt tgk lagi highway ke arah selatan.mmg sunyi.tak de keta langsung yg lalu.

tak lame lepas tuh bas ktorg lalu kt kawasan accident,aku nmpk sebuah bas delima terbalik kt haluan ke arah selatan.time tuh mmg ramai sgt org.yg cedera terlantar kt tepi jalan.bagi aku accident tuh mmg teruk.sbb melibatkan dua lagi kenderaan ngn satu bas.ktorg tak sempat tgk lame sbb bas ktorg kene jalan cepat.nk mengelakkn jam....agak2 dlm kul 9 lebih, aku ngn atul turun kat hentian serdang.kt situ ade pakcik yg tegut aku

pak cik : dik,tadi adik dari selatan ke?
aku : aah cik.nape?
pak cik : takde.tadi pakcik dgr radio.ade bas accident kt tol simpang ampat.11 org mati.

time tuh aku terkejut jap.aku tak sangke yg accident yg baru aku lalu tadi dah meragut 11 org.aku lg tekejut bile ktorg baru tersedar yg bas delima accident tuh sebenarnye bas yg tiket kul 6 ptg dan betolak dari melaka sentral kul 6.15 ptg.aku ngn atul tak bekata ape2 time tuh.sbb masih tekejut.aku beristighfar bnyk2.aku temenung pnjg gak sbb teringat mimpi aku dlm bas.org2 yg naik bas kul 6 ptg tuh pun aku ingt lagi muke2 nye.



ni atul mase die kecik.

ni atul bile dah besar

ni pulak aku : sang pemanah cinta

balik tuh aku terus buat sujud syukur.aku syukur sgt2 sbb perjalanan aku ngn atul dilindungi.tanpa sebarang perkara yg tak diingini.pas kejadian tuh,aku agak fobia bile naik bas,tapi kejap jek.skg da ok balik.kdg2 aku pikir,kalau lah ktorg ditakdirkan dpt beli tiket kul 6ptg tuh.hanya Allah je yg tahu.sbb ktorg antara org yg terawal beli tiket kul 6.30 dan bukan org yg terakhir yg beli kul 6 ptg.

sejak tuh,kalau aku pegi mane2 pun aku amalkan ayat kursi dan selawat spy kite sntiasa dilindungi.sbb kite tak tau perkara yg terjadi pada masa akan dtg.ajal maut sememangnye di tgn Allah....cume kite kne ingt.hidup itu pasti.mati itu Insyaallah....

p/s : 1.aku kne marah ngn mak aku sbb tak bgtau die aku g melaka.klu aku bgtau,mak aku leh tlg doakan keselamatan aku katenye.....erm

2. aku dpt tau drp kakak aku yg salah sorg mangsa kemalangan tuh adelah kwn baik die.arwah spatutnye menghadiri konvokesyen kt upsi seminggu lepas tarikh tuh.mase konvokosyen mak arwah hampir pengsan kt atas pentas mase nak ambik ijazah utk arwah anaknye.alfatihah utk arwah dan takziah utk keluarganya


4 semut-semut:

MOHAMAD HALIF BIN KAMARUDDIN said...

ciannye....al-fathiah buat arwah...

shahiryusoff said...

al fatihah....oi lip,tau la ko rindu kt cik yah.xkan eja fatihah pon same mcm name die..haha

MOHAMAD HALIF BIN KAMARUDDIN said...

hahaha;;silap2........ko paham kan maksud aq kan?? so..x de ape2 r....al-fatihah tuk arwah....amin

shahiryusoff said...

haha..phm2,,,hee