Sunday, January 30, 2011

hari tu pada 10.10.10

10.10.10...tarikh tu memang cantik.satu malaysia berebut2 nak kahwin time tu.sampaikan tok kadi tak menang tangan.tapi tarikh ni gak sebenarnye satu tragedi.mesti lah semua ingat pasal kemalangan bas express delima, sebuah van, sebuah myvi dgn satu lg bas kat tol simpang ampat melaka sehingga 12 nyawa terkorban.

sebenarnya aku rase dekat sgt dgn tragedi tuh .hari tu 10.10.10,aku ngn atul pegi melaka.ktorg pegi pekahwinan staff zoo melaka mase ktorg praktikal dulu.ktorg pegi naik bas.naik dari bukit jalil.smpai melaka,bf atul jemput ktorg.lepas pegi kenduri kawen pusing2 lah satu melaka.agak2 nak petang sikit,ktorg ambik keputusan nak balik upm.sbb tak nak jalan malam.lgpun malam tuh aku ade meeting.

kat melaka sentral jenuh lah ktorg nk cari tiket balik k.l...pusing punye pusing ktorg singgah la kat kaunter tiket bas express dilema.

aku : kak, tiket ke k.l pukul 6 ptg ade lg?
akak kaunter : la,tiket kul 6 baru je abis dik.kul 6.30 ade.adik nak?
aku : boleh gak.tiket utk 2 org ye.

seboleh2nye ktorg mmg nak cari tiket balik k.l yg paling awal.tp dpt tiket kul 6.30 ptg kire ok la tuh.tak de beza sgt kalau dpt tiket kul 6 ptg tuh.lepas dpt tiket,aku ngn atul pun duk lepak tggu bas.dlm kul 6.05 ptg,driver bas delima pun panggil penumpang die masuk bas.aku pun tergesa2 lah pegi nak naik bas tuh.tapi atul ckp bas tuh utk tiket yg kul 6 punye...aku patah balik.aku duduk smbil2 perhatikan satu persatu org yg naik bas tuh.lebih kurang 6.15 ptg,bas tuh pun bertolak.brape minit kemudian,bas delima yg kul 6.30 ptg pun smpai.bermulalah perjalanan aku ngn atul balik k.l.ktorg dpt seat yg paling blkg skali.

dlm pejalanan tuh.aku terlelap.aku mimpi aku duk dlm bas yg same.sblh aku atul.aku duk seat blkg skali.mimpi aku tuh memang same ngn keadaan realiti aku.bas yg aku naik tuh tibe2 terbabas dan terbalik.dlm keadaan terbalik aku sempat lg berpaut pada palang tingkap.sambil berpaut tuh aku dengar org jerit2 mintak tolong.keadaan mmg gelap la..........pas tuh aku tesedar.keadaan mcm biase.tak de ape2.aku tgk atul,die ngah tido.aku mule bepeluh2.tapi bas yg aku naik tuh terkandas dlm jam yg lame.mase tuh kul 7.15 ptg. agak lame gak bas ktorg tekandas dlm jam.dlm jam tuh,aku smpt tgk lagi highway ke arah selatan.mmg sunyi.tak de keta langsung yg lalu.

tak lame lepas tuh bas ktorg lalu kt kawasan accident,aku nmpk sebuah bas delima terbalik kt haluan ke arah selatan.time tuh mmg ramai sgt org.yg cedera terlantar kt tepi jalan.bagi aku accident tuh mmg teruk.sbb melibatkan dua lagi kenderaan ngn satu bas.ktorg tak sempat tgk lame sbb bas ktorg kene jalan cepat.nk mengelakkn jam....agak2 dlm kul 9 lebih, aku ngn atul turun kat hentian serdang.kt situ ade pakcik yg tegut aku

pak cik : dik,tadi adik dari selatan ke?
aku : aah cik.nape?
pak cik : takde.tadi pakcik dgr radio.ade bas accident kt tol simpang ampat.11 org mati.

time tuh aku terkejut jap.aku tak sangke yg accident yg baru aku lalu tadi dah meragut 11 org.aku lg tekejut bile ktorg baru tersedar yg bas delima accident tuh sebenarnye bas yg tiket kul 6 ptg dan betolak dari melaka sentral kul 6.15 ptg.aku ngn atul tak bekata ape2 time tuh.sbb masih tekejut.aku beristighfar bnyk2.aku temenung pnjg gak sbb teringat mimpi aku dlm bas.org2 yg naik bas kul 6 ptg tuh pun aku ingt lagi muke2 nye.



ni atul mase die kecik.

ni atul bile dah besar

ni pulak aku : sang pemanah cinta

balik tuh aku terus buat sujud syukur.aku syukur sgt2 sbb perjalanan aku ngn atul dilindungi.tanpa sebarang perkara yg tak diingini.pas kejadian tuh,aku agak fobia bile naik bas,tapi kejap jek.skg da ok balik.kdg2 aku pikir,kalau lah ktorg ditakdirkan dpt beli tiket kul 6ptg tuh.hanya Allah je yg tahu.sbb ktorg antara org yg terawal beli tiket kul 6.30 dan bukan org yg terakhir yg beli kul 6 ptg.

sejak tuh,kalau aku pegi mane2 pun aku amalkan ayat kursi dan selawat spy kite sntiasa dilindungi.sbb kite tak tau perkara yg terjadi pada masa akan dtg.ajal maut sememangnye di tgn Allah....cume kite kne ingt.hidup itu pasti.mati itu Insyaallah....

p/s : 1.aku kne marah ngn mak aku sbb tak bgtau die aku g melaka.klu aku bgtau,mak aku leh tlg doakan keselamatan aku katenye.....erm

2. aku dpt tau drp kakak aku yg salah sorg mangsa kemalangan tuh adelah kwn baik die.arwah spatutnye menghadiri konvokesyen kt upsi seminggu lepas tarikh tuh.mase konvokosyen mak arwah hampir pengsan kt atas pentas mase nak ambik ijazah utk arwah anaknye.alfatihah utk arwah dan takziah utk keluarganya


Friday, January 21, 2011

PRESTIJ 2011

terime kasih saya ucapkan kpd abah,mak,opah,opah perak,along,uul,siti,ama,nain,nabila,wak sol,cik komeng,wak pandi,wak mi,wak tijah,wak kawok,wak bari,tanggo (kucing aku yg mati 10 tahun lepas), bojiaou (kucing aku yg mati tahun lepas lepas makan sulfur yg mak aku letak kt longkang rumah),sahabat2 yg tercinta,ex gf aku,kolej 13,dan juga watak2 dlam blog ni : samsudin,natasya,kartini,lelaki A,abg kaunter Precint Kopitiam dan last skali terime kasih bnyk2 kpd diri aku sendiri!

sebenarnye aku happy gile malam ni (sila abaikan skali lagi jam yg tertera kt bwh entri ni).sbb tuh aku nk share kegembiraan aku kt dlm blog epik nih.tahun ni aku dapat naib johan dalam kategori cerpen PRESTIJ.ape itu prestij anak2? Prestij tu adelah Pertandingan Penulisan Kreatif Inter Kolej..klu tgk gambar kt atas ni,plak naib johan yg lutsinar tuh.tahun lepas aku dpt tempat ketiga.ha..yg labu sayong kt tepi tuh sebenarnye ade penunggu yg duduk dlm tuh.saje aku bela.boring2 kt blik,aku main dgn die.hahaha!!mane ade!

tahun ni aku dapat buat cerpen ilham drp mak aku yg mengajar kt kawasan org asli.jd aku adaptasikannya dengan kehidupan harian dan semangat seorang pelajar universiti yg berketurunan org asli dalam membangunkan suku kaum die.berbanding tahun lepas,aku ilhamkan drp pengalaman aku sendiri mase aku buat amali lapangan menebang buluh kat kuala pilah.aku adaptasikan dengan kehidupan seorang pelajar universiti yg ada masalah kewangan dan die percaya terdapat satu rumpun buluh kat hujung kampung mempunyai banyak berlian.akhirnye tindakan die tu memakan diri...

macam tu lah lebih kurang citenye.aku nak post cerpen aku tuh kat sini macam panjang sgt.jd aku bersyukur sgt2 dan insyaallah aku akan terus menulis lg demi kepuasan diri aku sendiri..hahaha!

sekian dan terime kasih semua!!hidup pasa sanda!erk?

Wednesday, January 19, 2011

umur?huh!

kalau nak cite pasal umur ni,aku rase benda ni subjektif.sesetengah org sensitif dgn umur die.sebab ape?sebab muke die nampak tua sedangkan umur die masih muda.sesetengah org jugak bangga dengan umur die sebab muke die nampak mude sedangkan umur dah tua.(da macam pantun 4 kerat)


sebenarnye aku pun tak terlepas dari soal2 orang sekeliling.soalan wajib bile ade orang yg betul2 nak kenal aku ialah berape umur aku sbenarnye......

situasi 1~
lokasi : mcd mines
kamariah : dol...aku nak tanye skit boleh?
aku : tanyelah (sambil celup fries dalam coke dan makan)
kamariah : herm..hermm...aku seganlah!
aku : tanyelah (sambil celup fries dalam coke dan makan lagi)
kamariah : berape ek umur ko?
aku : 19 tahun..nape?
kamariah : ish tipulah ko!aku xcaye!
aku : apsal lak?(lepas celup fries garu kat muke lak)
kamariah : sebab ko dah ade janggut.biasenye umur 19 tahun tak tumbuh janggut lagi!
aku : huh!~aku mengeluh.tak sangka pemikiran kamariah mcm tu skali..hahahah
aku pun terus celup fries dalam coke berulang2 sbagai tande bengang...

situasi 2~
lokasi : depan blok kolej
samsudin : hai dol...
aku : hai samsudin!
samsudin : berape ek umur ko?
aku terkedu sekejap sebab samsudin tibe2 tanye soalan mcm 2
aku : erm..19 tahun nape?
samsudin : ko tau ape perbezaan ko dgn jalan tar?
aku : ape die?
samsudin : takde bezanye!ko jgn nak berangan mude la.kalau muke penuh dgn !@$%$%..dah sah2 ko nampak tua...hahahahaha
samsudin terus ketawa tanpa henti.aku pun turut ketawa tanpa henti jugak.lagi kuat drp samsudin.aku pun tak tau kenape aku ketawa skuat itu..


situasi 3~
lokasi : rahsiaaaa....
natasya : hey dol!
aku : hey natasya!
natasya : hahahahahahahaha!!!!!!!!
aku : kenape natasya?
natasya : tak de ape2 dol.tibe2 jek tasya ketawa.kuat pulak 2..hahahahah!!!
aku : hahahahaah!!
natasya : berape umur dol?
aku : 22 tahun.(aku jawab dgn jujur)
natasya : tasya tak caye la..
aku : nape?
tasya : sebab muke dol nampak mude lagi.mcm baru pas ambik spm..
aku : aku pun sambung ketawa....hahahahaahh!!!


sebenarnye banyak je situasi orang2 sekeliling tanye pasal umur aku.tgk mood jugak.klu aku nak kenekan org yg tanye tu,aku tipulah umur aku.19 tahun kononnye.aku ingatkn klu cakap 19 tahun,orang tu boleh percayela sebab aku saje je nak rase mude.kalau ade orang pecaye yg aku 19 tahun,maknenye aku ni mmg nampak mude la..haha

umur ni sebenarnye tempoh mase kite hidup kat bumi ni.kdg2 kite tak sedar umur kite dah meningkat sebab sepanjang kite hidup dalam tempoh waktu umur tuh,kite bnyk melakukan perkare yg memberikan keseronokan kat dunia smate2.umur jgk tak boleh dijadikan tanda aras sama ada org tuh bagus ke tak.kdg2 org yg umur da meningkat jd hampeh sbb pengalamannye kosong.zero.elekkkk!!!itu adelah org yg malas!.org umur masih mude kdg2 bagus,sbb pengalamannye mantop,mangkreng,teguh!dan sebagainye dan org2 ni adelah dikalangn org yg rajin...

tak salah klu kite nak belagak mude.mcm aku slalu je belagak mude.bile aku begaul dengan kwn2 yg lebih mude dari aku,aku akan rse mude.sbb aku ikut care dorg.bile aku begaul dgn kwn2 yg sebaya ngn aku,aku akan rse sebaye dgn dorg.care tuh yg penting...yg penting kite hargailah perjalanan hidup kite.jgn sia2kan...
sekian terime kasih!

Monday, January 17, 2011

malam yang hambar!

aduh.tibe2 pulak malam ni jadi hambar bagi aku.tibe2 je mate jadi nagntuk sgt2.walaupun baru pukul 12 mlm (kpd hadirin hadirat yg dikasihi,sila abaikan jam yg tertera kt bawah entri ni sbb aku tak tau cam ne nak set up balik).tangan aku lak dah mule menggaru2 seluruh badan,kalau dah menggaru maknenye tu symptom terbaeeekkk punye kalau aku dah ngantuk..tapi walau mcm mane pon,aku tetap gigih update blog!!

takde ape aku nak cite.saje nk ucap selamat malam dunia!

Sunday, January 16, 2011

tetaplah di sana

TETAPLAH DI SANA

Pejamkan mata kalau kau mahu
Ingatlah aku yang selalu ada
Tetaplah kau di sana
Kerana di sini aku merindu

Ku lihat bintang di hamparan malam
Bagai sinar cahaya
Yang menenangkan jiwa
Sungguh aku masih di sini
Teguh berdiri walau diuji

Indahnya dunia kita
Menjadi harapan bersama
Memori indah selalu di mata
Ku yakin kau tetap di sana
Untukku.........

ha ni la lirik jiwang leleh cair baik punye aku buat utk lagu member aku tuh. tak lah sedap mane lirik ni.lagipun aku ni tak pandai sgt buat lirik ngn reka2 ayat.biase2 jek.aku dapat idea buat lirik sbb aku ade member kat terengganu.die ni ade problem sikit ngn gf die.sbb gf die ngah stdy kat upm ni.kirekan dorang ni cinta jarak jauh la.tapi member aku ni punyela riso yang amat kt gf die.takot2 la klu gf die ni berubah ati kat org lain.so,terilhamlah litrik ni..bab2 reka ayat ni,aku memang minat aku.ntah ek,sbb ape aku minat.sbb aku ni hati sastera kot..haha..nway aku doakan member aku tuh bahagia hendaknya...amin....

Saturday, January 15, 2011

tulis lirik?

tadi aku baru je jumpe member aku.name die ayie.die ni ade band sendiri.band die da buat 3 lagu da.tapi lirik takde lagi.jadi ayie ni suruh aku tolong buatkan lirik utk lagu2 die.aku pon ok je la.nak try katekan.sbelum ni penahlah aku hasilkan lirik utk lagu yg mmber aku buat.tp tak official la.kali nie cube nasib.sbb ayie ckp die nak record lagu2 band die tuh.kalau da siap lirik aku tuh,nanti aku postkn kat sini.mane lah tau satu ari nanti aku boleh jadi cam habsah hasan?

aku datang

fuhhh..lame betol aku tak menekan huruf2 kt ladtop ciput aku ni.sampaikan aku lupe yg aku ni ade blog.nak sign in pun dua tiga kali leh masuk sbb aku lupe pasword.sbnrnye aku tetibe nk update blog ni sbb aku baru je dapat berite gembira dari member aku.mari same2 kite dengar perbualan aku ngn mmbr aku tuh

aku : hai kartini (bukan name sbenar)
kartini : hai dol,
aku : cam ne keje ko, ok? (aku berkate sambil garu2 jerawat.pas tu aku kesat kt dinding)
kartini : ok!besh wookkk..ko nak tau,bos aku puji blog ko.sbb dlm blog ko,ko ade cite yg ko suke konsep kedai die
aku : iye?siyus?betul ke?(aku tekejut,sambil garu2 jerawat kt bahagian dada lak)
kartini : betul la dol.die da kenal ko da.pas ni mesti die folow blog ko. (kali ni die lak yg tergaru2)
aku : hhehehhe..(aku tersenyum panjang sambil memandang siling)


sebenarnye member aku ni kerja kt Precinct Kopitiam kat Putrajaya. entri sebelum ni memang aku ade cite pasal kopitiam ni.aku mmg suke style kedai ni.simple.makanan die pon ok.tgkla,klu ade mase nnti,aku nak pegi lagi kedai ni.aku nak rase asam pedas die.mesti sodaaaapppp!!...hahaa

sape2 nk pegi.kopitiam ni teletak kat presint 15.dekat ngn mydin dan dekat sangat ngn rumah kartini.heheee
selamat mencube!!