Sunday, November 14, 2010

apa yang aku nak?

penat nak mengadap soalan take home test ni.dari tadi aku tenung je soalan ni. tak de idea nak nk cari jawapan. soalan da la dlm english, makin malas la aku nk translet sebijik2..

kebetulan line tenet ngah kuat skang..ape lagi aku bukak la twitter,mypace,frindster (ok ni aku tipu..aku xde pon bnde2 ni).aku bukak la facebook, blog feveret aku (blog serius ngn oh tidak) dan blog buruk aku ni..terasa la plak nk share ape yg aku nak slame ni.

ape yang aku nak slame ni?:

nah!aku nk bende alah ni.kamera dslr sony. sebenarnye aku ni memang ade minat dlm fotografi.kdg2 aku slalu berangan, kalau la aku dpt jalan2 kt kl sambil bwk kamera ni. pas2 aku blh snap mane2 tmpt sesuke ati aku jek. bwk kamere ni pas 2 sangkut kt leher.jalan pon kerek je..msti style dowh!

aku ade jgkla belajar ngn mmbr2 care ambik gmbr dgn angle (sudut~sbnrnye aku xsure ejaan english aku tu) yg betul klu nk jadikan pic 2 terbaekkk.
pas 2 sem ni aku ade ambik subjek interpretasi persekitaran.dlm subjek 2 ade diterangkan kaedah ambik gmbr yg berkenaan dgn persekitaran.

klu nk dpt gmbr yang terbaik:
1.objek yg kita nak fokus klu blh jgn terlalu centre (berada kt tengah2)
2.latar belakang objek jgn terlalu serabut
3.pastikan ade kontra wrne objek ngn latar blkg
4.cahaya mesti seimbang.tak terlalu gelap.tak terlalu terang
5.nak lg cantik,fokus objek 2 mesti sharp.biar latar blkg nmpk blur skit2.

contoh gambar yg terbaik :



mknenye tggu aku keje dlu la bru dpt duit pas 2 beli kamere idaman aku 2.
ade gak aku suh adik aku kt jepun survey2 kamere ni kt sne,manela tau leh dpt murah ke.upenye harge die sme je mcm kt mesia.

p/s : ndom.mintak ijin ambk gmbr ko



3 semut-semut:

neoeija said...

dari ambik sony, rasenye lagi baik amek canon atau nikon. entry level camera dia cam lagi baik dari sony. bagi aq la...
tapi ikot org gak sebenarnyer, kalau ko suke sony amek la sony~

basikaltua said...

thnks ija~sbnrnye aku xkisah pon brand ape,tp yg penting aku nk slr.tp bdk2 ni ckp better ambik canon.skg aku ngah survey hrge murah.ari 2 ade promotion kt paper utk stdnt.tp syg lak upm xtersenarai.cessss

neoeija said...

hahaha, upm mmg slalu tak tersenarai utk bende2 yg ade diskaun ni. diorg igt yg masuk upm ni anak lord je agaknye.

canon entry level 1000D cam Pakku tu ley dapat lam 1.7k, tp tgk tempt la...

kalau nikon xtaw plak...