Tuesday, December 21, 2010

kalau mcm ni letih la

letih la kalau macam ni.letih asyik fikir pasal orang lain je.diri sendiri yang terabai.memanglah aku sayang die,die pun sayang aku jugak dan die sentiasa ade dengan aku,tapi kenape aku perlu fikir pasal die selalu?

Sunday, December 5, 2010

KPI

tak de ape
cume nak cakap aku sekarang ngah KPI
ape itu KPI anak-anak?
KPI adelah Kursus Pemantapan Instruktor
Mari same-same kite saksikan :



muke-muke semangat!

dalam KPI ni ktorg kene duduk berbincang untuk memantapkan
lagi modul dan aktiviti Kem Kepemimpinan Mahasiswa
minggu depan. ayat kene skema k.

yg ni memang berbincang scr serius k.bukan bergosip!

time diskas pun aku boleh sempat lagi update blog ni
aku memang sorang yg gigih!
walaupon brodband bejalan dgn penuh pelahan
aku tetap gigih upload gambar!
aku memang syg dgn brodband maxis ku

hai saya lah Rapunzel
anda nampak benda-benda asing di muke sy?

aku semakin mengarut
aku nak sambung diskas
chaloooo!!


Saturday, December 4, 2010

sinetron di pagi hari

memandangkan hari ni aku duduk sorang-sorang dalam bilik,aku buatlah aktiviti kegemaran aku~duduk bersila sambil menghadap dinding.tengah aku leka tu,terdengarlah suare perempuan meronta-ronta.lepas tu,aku teruslah lari belakang koridor bilik.di situ kelihatan satu sinetron yg penuh dramatik kat bus stop depan kolej aku.aku rase mcm tengok cite cerekarama yg setiap hari sabtu tu.aku rase ni mesti kes cinta 3 segi.ade sorang pompuan sambil tebaring-baring kat tanah sambil pegang kaki lelaki tu.pas tu ade sorang lg pompuan duduk kat sebelah laki tu.

mari kita same-same saksikan kesudahan sinetron ini :

watak-watak:
azman, markonah, samsiah, pak gad upm, mak cik lecthumi, aku~pemerhati

markonah : bawak balik sy bang!bawak balik!!sy nak balik jugak!!!
markonah menjerit-jerit sambil meronta-ronta kat atas tanah.
samsiah : isk..sob..sob (nangis)
azman : sudah la tu.jgn nangis kat sini.malu la orang lain nampak.nampak tu,ade mamat hensem pakai spek tengah tengok ayang tu (sambil tunjuk kat aku)
markonah : ah.sy tak kira!!awak tu suami tak bertanggungjawab!!kenape awak biarkn sy kat tepi jalan je!!kenape awak abaikan sy!!
markonah terus guling-guling atas tanah


tibe-tibe pak gad upm pun datang

pak gad : kenape ni dik?
markonah : die ni encik,ade ke suami macam ni!!.dah kahwin tapi abaikn tanggungjawab die!!.
azman : tak encik.ni semua salah paham

tibe-tibe lagi, mak cik lechumi datang.

mak cik letchumi : dik,janganlah mcm ni.cube bawak bertenang k.kalau ade mslh bwk bincang elok-elok.
markonah : baiklah kak.(sambil menangis lg)
samsiah : takpelah abg azman,sy pegi dulu.sy tak nak kacau urusan abg dgn markonah
kate samsiah sambil berlalu pergi.azman pun sempat tarik tangan samsiah.
azman : jgn lah mcm ni samsiah.tak syg abg ke?
pak gad : macam nilah, biar sy yg hantar markonah dgn samsiah ke ktm serdang.kebetulan memang sy bwk keta ni.kamu azman bwk moto kamu.
pas tu samsiah dgn markonah pun dengan lajunye trus masuk dlm keta pak gad tu.azman pun ikot belakang sambil bwk moto kapcainye.pas tu selesai.dengan sekelip mata mak cik lecthumi tu hilang.aku tak tau die dtg dari mane

rupenye masalah nak menghantar ke ktm serdang je.yg azman tu pening nak hantar mane satu.sama ade si samsiah atau markonah.sebab azman bawak moto.agaknye azman nak bawak samsiah,tu yg markonah jerit-jerit terlolong tu.

jadi pesanan untuk azman :
1. kalau dah ade bini tu janganlah nak menggatal cari skandal lain.jage je bini elok-elok
2. kalau pandai buat skandal tu ape kate kau beli je kereta,senang nak angkut dua-dua sekali.
3. kalau tetap nak cari skandal gak,pandai-pandailah cover line bro!

pagi-pagi lagi aku dah dihidangkan dengan satu sketsa yg menarik.sketsa mengenai kehebatan sebuah cinta. ;)

p/s : name watak adelah bukan name sebenar.harap mklum

Friday, December 3, 2010

kecewanya!

semalam aku dapat berita yang teramatlah buruk :

lelaki A : shahir,kau nak dengar cite best tak?
aku : apa dia?memanglah aku nak dengar kalau cite tu best.
lelaki A : kau tau, program mobiliti kite ke jepun ditangguhkan ke sem depan wok!pihak universiti sana yg mintak tangguh sebab dorang kan tengah cuti krismas sekarang.

aku terduduk melutut.sambil meraup muka dengan kedua-dua tangan.ape aku nak cakap dgn mak bapak aku ni.

lelaki A : sabarlah shahir.kite tetap pegi la.tapi sem depan.sabar ye.nanti aku belanje kau subway.haha!
aku : cite kau memang best lelaki A!kalah 2 alam.haha

sebenarnya aku dah agak dah pekara-pekara macam ni terjadi.kalau ikutkan jadual,program mobiliti tu start 19hb dis sampai 2 januari 2011.mak aku punyelah excited sampai satu kampung tau.tapi lg kesian lah dgn member aku,bapak die siap belikan anak die baju sejuk siap-siap.betapa seronoknya mak bapak nak tengok anak-anak die pegi oversea.

pada peringkat awal,paperwork tu dah diluluskan,tapi ditolak balik sebab bajet sorang dah melebihi 4 ribu dan tentatif program yg tak memenuhi garis panduan pusat antarabangsa.lepas tu ktorg edit balik paperwork tu dan diluluskan sepenuhnya tapi pihak universiti sane yg request utk ditangguhkan.tak pelah.peluang tu dah ade,cume masa je.cepat atau lambat.

tu la.orang-orang tua ade ckp.jgn excited sgt kalau dapat satu-satu perkara.nanti ble tak jadi,kite sndiri yg kecewa.

Sunday, November 28, 2010

gloomy sunday

huh!dah pukul 1.46 pagi dah ni.letih aku main guling-guling atas katil comel ni.tak dapat tido jugak.rumate aku tengok aku ni dah macam rozita che wan hilang bulu mata palsunye.ke hulu ke hilir.tak dapat tido punye pasal.nasib baik lah bilik aku ni besar,boleh la aku lari-lari anak sikit-sikit.saje nak buat rumate aku rimas.hee ;)

aku sampai upm petang tadi.pukul 4.30 petang aku sampai kolej.sampai je bilik,aku terus menonggeng duk tengok bawah katil.rupenye kedua-dua selipar aku tak de!selipar jamban aku pun dikebas, apatah lagi selipar jalan-jalan aku.aku pun tersenyum.tarik nafas dalam-dalam.pas tu aku hembus pun perlahan-lahan sambil pejam mata.aku kembali senyum.tu semua aku buat dalam posisi menonggeng dari tadi.punyela penyabar aku ni.heee.aku bukak ladtop.on uspot.check fb,ade 3 je notification dgn 2 friend request.tak sampai 5 minit!aku pun log out.erm bosannya bagi aku kalau ade 3 je notification.lain la aku ni dr.rozmey.sampai ke subuh aku layan peminat-peminat aku yang tak abis-abis puji filem pertama keluaran aku tuh.

tengah aku kemas-kemas beg,tibe-tibe aku ternyanyi pulak lagu iklan mcd yang latest.

'hey mc chicken,mc chicken.so juicy.so good'!!..

ape lg,aku pinjam moto rumate aku,pas tu aku trus pegi mcd serdang.memandangkn aku belum makan tengahari lg.laparnye Masya Allah,aku je yang tau.

abang mcd : selamat dtg dik,makan sini ke bungkus?
aku : bungkus bang
abang mcd : set ape dik?
aku : hey mc chicken, mc chicken.so juicy.so good!!
aku buat penuh semangat!dengan kedua-dua tangan aku kepak laju-laju
abang mcd : wow!

aku pun terus balik kolej.makan depan tv.terbaik ah makan sorang-sorang :)

tengah aku duduk bersila sambil tenung dinding bilik aku ni,aku dapat call dari member aku.akim.die ajak aku temankan die makan kt maulana.die baru je balik keja.buat keja part time kt secret recipe mines.tengah syok lepak-lepak tu,die khusyuk gile tekan-tekan henpon.kira gaji bulanan die.pas tu jumlah die tunjuk tepat kt dua biji mata aku.cuti ni je die akan dapat rm900 lebih.nk dekat rm1000 la.dengan senyuman kambing die tu berangan nak beli iphone 4 katenye.kalau mcm tu bagusla.kirekan die ade usaha la kumpul duit nk beli benda yg die betul-betul nak.daripada aku?ternak lemak-lemak kat perut je.mcm mengharapkn kamera slr terjelepuk!!turun dari langit.

aku pun balik.sampai bilik aku trus sambung guling-guling atas katil.dah penat,aku pun bukaklah youtube.aku layan movie pendek daripada minah mane ntah,tapi smart gile die buat.sume movie die aku layan.nak thrill punye pasal,aku layan movie horor die.mmg horor beb.kalah cite 2 alam.rase tegak je bulu kening aku ni.

video

try la layan sorang-sorang.sebenarnye ade bnyk lagi koleksi movie mcm ni.bukak youtube,pas tu search je MaxHits's Channel.

erm.sbnrnye aku masih berpikir ape aku nak buat esok.ingatkan nak pegi mines.beli selipar.pas tu tengok wayang.pas tu nak intai-intai member aku yg keje kat secret recipe tu.pas tu nak pegi maha.pegi sorang jek.ape nak jadi,jadilah.redha jek.nasib baiklah spray penyembur mata ade sentiasa dlm kocek aku.agak sape-sape yg asyik tenung aku jek,aku spray mate die..;)

eh mate aku dah ngntuk la.yeahh!tak sia-sia aku update blog malam ni..haha..
skrg jam kat ladtop aku pukul 2.44 pagi (lamenye aku taip entri ni?),tapi waktu aku publish entri ni mesti lari..camne nak buat ek?

Friday, November 26, 2010

kisah ibu dan anak lelakinya

argghhh...brodbnd aku makin slow.ni sume adik aku punye psl..tgk vid bnyk sgt.
mcm mane pun rintangan yg dtg,aku ttp update blog.aku mmg sorg yg gigih! :)..haha
berbalik pd topik kt atas tu,aku nk cite skit kisah antara aku ngn mak aku..mari kite saksikan!

pada satu malam yg indah,aku leka bemain tepuk amai-amai dgn adik2ku yg belagak comel.lepas kami main tepuk amai2,kami pun lari ke kebun blkg rumah main nyorok-nyorok pulak.lepas tu aku tedengar suare mak memanggil nama aku.aku dgn adik2ku pun begegas masuk dlm rumah dan sambung balik main tepuk amai-amai dpn mak.

mak : shahir, kau ade makwe ke?
aku tersentak.dgn pantasnye aku menjawab
aku : ade mak.tapi dulu.mase kt bintulu.
mak : wah!tak bgtau mak pun.org mane?mak die keje ape?
mak tnye bertalu2.dgn pantasnye lagi aku menjawab
aku : org segamat mak.mak die keje kerani kot.
mak : abis tu nape clash?
aku : cinta kami jarak jauh mak.
mata aku mula berkaca.
mak : oh.mak paham.takpe,jodoh takkan kemana.
mak aku pun tersenyum lalu ke dapur untuk membuat juadah minum malam.

kami pun terus main tepuk amai-amai smpai ke subuh.

mcm tu lah kisahnya.aku pun tak tau nape mak aku tibe2 tanye soalan mcm tu.maybe la,die perhatikan aku spnjg cuti ni aku jarang pegang hp.ye la biasenye org yg bekapel ni akan begayut 24 jam walaupun dpn mak die sndiri.klu tak begayut pun,hp tu tak behenti2 bunyik tanda msg masuk.lgpun sbelum ni aku tak penah cite kt mak aku psl mane2 org yg aku bekenan...tp lain citenye klu kisah mcm ni tejadi :

mak : shahir, kau ade makwe ke?
aku : makwe takde mak,tp pakwe ade..

cnfrm mak aku pengsan.hahaha..
kisah aku kapel time aku stdy kt bintulu tu mmg betul.si die junior aku.tp jodoh tak kesampaian la katekan,lgpun die skg da berbahagia dgn org len.kpd mak,sabarla mak ye.kalau dah ade jodoh tu takkan ke mana.lgpon skrg kn ramai artis2 yg lebih kurang sebaya dgn saya mak,mcm Tiz Zaqyah, Liyana Jasmay, Lisa Surihani, takpun Nora Danish.manela tau dorg ni ade potensi jd menantu mak.hikhikhik..

sbnrnye aku ni ade darah india sblh mak aku.tak caya kn?

p/s : jalan cite kt atas diubahsuai mengikut mood pembace..;)

Thursday, November 25, 2010

ditolak!!

ari ni aku dapat tau yg paperwork program mobiliti ktorg ke jepun ditolak wok!!..walaupun da diluluskan,sbb kos yg tinggi..ap2 hal pun ktorg tetap wat rayuan.....

Wednesday, November 24, 2010

yg mana satu ek?

Duduk kt umah mmbuatkan tangan aku ni gatal nk update blog je.ape yg aku terdetik ngade2 nk tulis dlm ni.yela,nk tulis kt diari aku rase mcm zaman purba lak.sbelum tido mesti ambik diari bwh bantal.pas 2 tulis smbil meniarap.gigit2 pen.pas 2 senyum2.pas 2 tbe2 lak kuar suare background.pas abis tulis,tutup buku pas 2 tetido...........klu aku buat mcm ni,cnfrm adik aku sendiri yg sepak2 aku..haha

Sbnrnya aku duk umah ni aku ambk peluang yg ade (selain aku mmg btl2 xde duit nk tanggung kos sara anak bini kt kolej 2..heee).aku berpikir.aku nk tetapkn keputusan yg terbaik utk diri aku jgk dan org sekeliling.cuti ni aku ade dua program MTM.program ni agak besarlah bg aku sbb aku bertindak sbg fasilitator dan timbalan pengarah.cuti ni jgk jabatan aku dlm MPP pun ade gerak keja yg perlu ktorg selesaikn.jadi aku kne pilih antara dua.aku xmampu weh nk pegang dua perkara secara serentak dlm satu mase.aku kne pikir diri aku jgk.aku xblh belagak mampu.sbb kesannnye nnti dtg balik kt aku jgk.sbb kate org, buatlah sedaya yg kau mampu.salah satu kelemahan aku la, aku ni xpenah mengatakan TIDAK pada satu2 pekara.ape yg aku dpt aku terime sume.bkn bermkne aku ni tamak.tp aku nk CUBA.tp klu kite nk cube sume perkara, sehinggakan diri sendiri yg dpt susah,aku rse tu bukan carenye.sbb tu kite mesti ade pilihan.aku belajar drp situ.

aku dah ade keputusannya.aku dah pun bgtau kt pengarah program MTM tu yg aku xjoin kedua2 program tu.sbb aku akn fokus sepenuhnya kt gerak keje MPP.posisi aku dlm mtm msh berbaki 1 sem je lg iaitu sem dpn.posisi aku dlm mpp akan tamat ujung sem ni.jd xsalah rsenye aku nk bg komitmen sepenuhnya dlm organisasi besar mcm mpp ni. lgpun cuti semester lepas aku lebih fokus kpd prog mtm,skrg tibe la msenye aku nk beralih ke mpp.pegang dua perkara smmgnya susah.kite kene pndai bahagikan masa utk bg komitmen.aku dah cube yg terbaik skali utk kedua2nye.aku menjd kedua2nye adalah di atas kepercayaan org.aku jd mpp adalah atas kepercayaan utk menang dlm proses pilihanraya.aku jd mtm atas kepecayaan pihak pengurusan kolej.jd amanah tu sememangnye berat dan aku perlu berlaku adil

mgkin bg org lain taklah seberat mane pilihan aku ni.tp bg aku ianya sememngnya sukar sbb aku seronok bekerja dlm kedua2 'keluarga' ni.aku hrp ape yg aku lakukan ini adlh terbaik bg diri aku dan org lain.

**ini hnya luahan rase.bkn bermkne aku ni org yg hebat k...haha

Monday, November 22, 2010

kau mampu?

betul ke kau mampu?
betul ke kau yakin kau blh buat?
ape tujuan kau sbnrnya?
nk raih perhatian?
kau nk cuba?
 kau terdesak?
tak pun kau belagak mampu?
sdgkn kau kosong
kau lemah
kau hnya pndai becakap
tp tangan xpndai begerak
tp da telambat
kau pun da terima
ruang yg ade kau btulkn
jgn sombong utk belajar dari org lain
kau xkn bejaya klu kau sorg2
kau akan berjaya kalau kau sntiasa ade org2 di bwh
atas, bwh same je
saling memerlukan
klu kau tersungkur tgh jln
kau gagal

**untuk aku dan org lain


Sunday, November 21, 2010

pesanan untuk diri

yakinlah hati akan ciptaan dan nikmatNya,
kerana Dia tahu urusan hamba-hambaNya,
sabarlah wahai diri, 
kerana masa mu akan tiba jua,
jangan sedih wahai diri,
kerana kesedihan,semangat kian luntur,
yakin dengan diri,
kerana dari situ,semangat datang,
bila iman lemah,nafsu merajai hati,
akal tidak keruan,akhirnya tindakan memakan diri....

...kadang-kadang negatif menguasai positif..tetapi aku tidak dapat mengawalnya,
...dari situ terbitlah api kemarahan dan kata-kata dusta,
...sehinggakan insan lain yang menjadi mangsa,
...aku perlukan sebahagian daripada masa,
...untuk ku menanganinya,
...semoga hari-hari mendatang semakin ceria,
...dan hati ini semakin berbunga...

masih ada ruang lagi untuk aku berubah..
kerana si Dia telah menjanjikan nikmat kepada setiap hambaNya..

jadikan doa dan sabar sebagai pengubat..
kerana keyakinan akan mencapai impian yang kesumat...



tanggungjawab aku belum selesai...
sebagai seorang anak,pelajar,sahabat dan khalifah yang sentiasa dahagakan keampunan di muka bumi ini...
semoga aku terus melaksanakannya dengan tenang dan berhemah..
TETAPKAN IMAN,KUATKAN FIKIRAN wahai diri...

pulang

 aku pulang ke rumah
utk tempoh seminggu
aku nk relax
aku nk tgk tv tiap2 ari
aku nk mkn cendol kt pekan pon tiap2 ari
aku nk rase masakan mak
aku nk lepak ngn nenek aku kt luar umah

bila aku ke kedai beli barang
mesti ade makcik yg tegur aku
'ni anak cikgu yusop ke?'
'skrg belajar kt mane?'
'bile balik?'
'amboi,da nmpk lain skg'

aku pon balik ke umah
smbil tersenyum
sbb aku bangga mnjadi diri aku
bkn mnjadi org lain
dan aku bangga ble aku ade umah kt sini
tmpt utk aku tenang seketika
skiranya aku bercelaru





Saturday, November 20, 2010

berfoya2 lg!

msh berfoya2
mengisi masa lapang kononnye
tmpt petama g mkn chakuewtiaw flat ikan
pas mkn aku pg beli selipar fipper 

dpt bezakan sebelum dan slps?

pas 2 g lepak ice room bangi
first time kot!
dgn banggenye aku pilih la aiskrim black knight

 xsedap!
klu ade garam atas meja 2,da lame aku letak

yg ni mmg sedap!
berebut aku ngn ayie

pas mkn kami pon senang ati!

pas 2 xpuas lg 2
pg la pasar mlm bangi
menu wajib : rangka ayam ngn kuew tiaw goreng.
yg tu bkn aku yg beli.sudah tentula si atul
kul 8 lbh bru la betolak g hentian kajang
anta si ayie balik kelantan
pas 2 balik kolej
sekian..............................................................

p/s : burppp!alhmdulillah.thnks ayu!









Friday, November 19, 2010

kalau dapat undurkan masa..


kalau dpt undurkan masa :
aku nak main parit tiap2 ari
aku akan suke die btul2
aku xkn ponteng kelas agama petang
aku xkn ponteng kelas darjah khas
aku xkan tgk tv dekat2, jd mate aku xla rabun mcm skg
aku xnk jd ketua pengawas
aku xnk msuk skolah asrama
aku akan picit jerawat tiap2 ari
aku nk duk kt kem plkn lame2
aku nk life kt bintulu pon lame2
aku akan langsaikn utang moto
aku akn letak forestry sbg first choice upu
aku akan slalu dtg kelas memanah
aku akan pilih antara dua tnggungjwb

dan, aku akan lebih hargai dia

tp tu semua masa yg da berlalu
aku xblh bwk ke depan balik
aku xleh betulkan ape yg aku nak
biarlah mase yg da berlalu
sbb tu semua menjadikan ko shahir yg skrg
hikmah kan sume tu.
cume teruskanlah





tolong ingatkan aku

tolong ingatkan aku
aku selalu lalai
aku selalu leka
aku selalu alpa
terhadap perintahNya
terhadap amanah yg telah diberi

tolong ingatkan aku
sekiranya aku tak mampu
supaya aku sedar kekhilafan diri
supaya aku dapat betulkan yg salah
supaya aku dapat luruskn yg bengkok
supaya aku dapat jadikan yg pahit kpd yg manis

tolong ingtkan aku
tentang rahmat dan kasih sygNya
dan tentang dugaanNya

supaya aku tak terus berada di jalan yg bergelombang...

berfoya2!

ble da abis exam rse sunyi lak.bilik pon hambar je,rumet wat hal msg2. ape lg.drp aku duk wat bnda yg bukan2 kt blik,baik aku lepak luar ngn mmbr2 aku.lepak makan je la.nk tgk wayang xmampu.akhir2 sem mcm ni dompet memang da berhabuk da.

yg pg lepak same dua keta.drp dua keta 2,cume ade 3 org je laki.aku,ayie ngn anak buah ayu.sume pompuan.ape lg,duk lepak2 bergosip je la.first lepak kt kdai mkn 'Brother'.kat kajang kot.aku xsure sgt tmpt 2.aku men ikot jek.kt situ yg sdap cume sate (ape yg dorg ckp la) ngn mee bandung (yg ni aku rse sndiri).harga?lebih kurang jek.xmahal.xmurah.standard la.tp mlm ni gerai sate tutup.org cuti raye haji agknye..

pas mkn 2 ktorg pecah.1 keta trus blik kolej.yg ktorg truskn misi berfoye2.lepak minum je kt precinct kopitiam,ptrajaya.sbnrnye aku suke ngn konsep kdai ni.simple.tp mane2 kopitiam sme je kot.maybe aku ni jarang lepak mane2 kopitiam.2 yg jakun ckit.harga?standard gak la.xmurah sgt.xmahal sgt.

atul~ni sume die punye

gosip panasss!!haha~cube teka ayu yg mane 1?

ini ayie~bf ayu

abg~anak buah ayu

da abis mkn 2,aku ng ayie pon pegi la bayar :

abg kaunter : sumenye rm19.20 dik

ayie pon korek2 dompet die..

aku : xckup bpe ringgit lg yie?

ayie : rm5..pkai duit ko dlu dol.

aku pon kuarkn rm5.pas 2 dgn banggenye bg kt abg 2

abg kaunter : terime ksh.student lg ke?

aku : aah.~dgn muke seposen.

klu da korek2 dompet nmpk sgt la gaya student oi.klu org da bekeja xde nye mcm 2.mcm ni klu gaya org da keje :

abg kaunter : sumenye rm19.20 bang (mestila kne pnggil abg,sbb gaye da keje)

ayie pon korek2 dompet die..

aku : eh xpela yie.aku belanje

abg kaunter : wah!!baiknye awk!

ha...mcm 2 la dua situasi yg berbeza.student dan org yg da keje!..nway thnks ayu!sbb bwk aku g pasar mlm yg besh 2.

Thursday, November 18, 2010

cuti semester yg oh!

perghh...lega gile ble dah siapkn take home test final ni. pas ni leh la aku pegi fakulti dgn senang ati anta test ni.ini bermakne final exam aku bg sem 3 ni telah pon abis dgn jayanya..haha..harap2 result ok la. tiap2 sem mmg aku harap dpt dean list, tp apekan daya ble org yg slalu berangan dlm kelas mcm aku ni. result kire sederhana la. klu aku dpt mantainkn result ats 3pointer kire ok la 2 kn.blh wat makan ble nk cari keje nnti.

ble aku citer final exam da abis, maka cuti sem pun stat la.ble aku lepak luar blik,aku tgk rmai bdk2 kolej yg usung beg tarik tu balik umah.ade yg da mule packing2 barang letak kt stor.ade yg mak bapak naik blik tlg packingkn brg skali (manje btl bdk ni) dan ade gak yg ke hulu hilir dpn blik aku kol mak die yg die nk excited nk balik umah!.pas 2 ade lak msg2 naik status kt fb :
"selamat tinggal upm, jmp lg sem dpn"

kalau aku?aku xtau nk balik ble.Insyaallah 21hb nnti aku balik sbb cousin aku kawen.pas 2 leh r aku lepak kt umah seminggu.stat bln 12 aku da bz ckit sbb ade prog kolej.

21 - 30 nov = lepak umah,mkn cendol kt yong peng tiap2 ari,tido,makan,tgk tv

1 - 5 dis = kursus persediaan instruktor,kt kolej je.

14 - 19 dis = kem kepimpinan mahasiswa,kt ICR, ulu langat ~yg ni aku jd fasi

19 dis - 2 januari = I'Allah klu xde aral, aku akan ke Kochi, Jepun utk program mobiliti pelajar

3 januari = da stat sem baru..oh!

mmg agak pack la bln 12 ni. mse aku kt umah 2, aku knela relax la diri sbnyk mgkin.kumpulkn tenaga dan lemak.haha tp bg aku la,time cuti ni la kite sibukkn diri kite ngn akivt kokurikulum, sbb time akademik kte mmg xde mase utk sume2 2..tp agak2 la,jgn terlalu aktif smpai diri kite sndiri yg terabai k.

nway happy holiday dan ingtlah org yg tersyg ye!chalooo...

p/s : oh kochi!haha

Wednesday, November 17, 2010

maafkan aku

maafkan aku
sekiranya aku ade mempermainkn perasaan kau
bukan niat aku mcm tu
tapi sesungguhnya aku belum bersedia
berikan aku ruang
berikan aku masa
utk aku mengenal dgn lebih mendalam tentang itu
aku lbh selesa utk bersendiri
utk mase skrg
jgn letakkn harapan yg tinggi pd aku
skiranya aku tak dpt utk bahagiakan kau
aku yakin satu hari nnti kau akan dpt yg terbaik

maafkan aku ana

Sunday, November 14, 2010

apa yang aku nak?

penat nak mengadap soalan take home test ni.dari tadi aku tenung je soalan ni. tak de idea nak nk cari jawapan. soalan da la dlm english, makin malas la aku nk translet sebijik2..

kebetulan line tenet ngah kuat skang..ape lagi aku bukak la twitter,mypace,frindster (ok ni aku tipu..aku xde pon bnde2 ni).aku bukak la facebook, blog feveret aku (blog serius ngn oh tidak) dan blog buruk aku ni..terasa la plak nk share ape yg aku nak slame ni.

ape yang aku nak slame ni?:

nah!aku nk bende alah ni.kamera dslr sony. sebenarnye aku ni memang ade minat dlm fotografi.kdg2 aku slalu berangan, kalau la aku dpt jalan2 kt kl sambil bwk kamera ni. pas2 aku blh snap mane2 tmpt sesuke ati aku jek. bwk kamere ni pas 2 sangkut kt leher.jalan pon kerek je..msti style dowh!

aku ade jgkla belajar ngn mmbr2 care ambik gmbr dgn angle (sudut~sbnrnye aku xsure ejaan english aku tu) yg betul klu nk jadikan pic 2 terbaekkk.
pas 2 sem ni aku ade ambik subjek interpretasi persekitaran.dlm subjek 2 ade diterangkan kaedah ambik gmbr yg berkenaan dgn persekitaran.

klu nk dpt gmbr yang terbaik:
1.objek yg kita nak fokus klu blh jgn terlalu centre (berada kt tengah2)
2.latar belakang objek jgn terlalu serabut
3.pastikan ade kontra wrne objek ngn latar blkg
4.cahaya mesti seimbang.tak terlalu gelap.tak terlalu terang
5.nak lg cantik,fokus objek 2 mesti sharp.biar latar blkg nmpk blur skit2.

contoh gambar yg terbaik :



mknenye tggu aku keje dlu la bru dpt duit pas 2 beli kamere idaman aku 2.
ade gak aku suh adik aku kt jepun survey2 kamere ni kt sne,manela tau leh dpt murah ke.upenye harge die sme je mcm kt mesia.

p/s : ndom.mintak ijin ambk gmbr ko



khas untuk MAK dan ABAH

.dari Allahyarham Yasmin Ahmad.
.kepada semua ibu dan bapa.



Mega mendung di angkasa
Hembusan bayu dingin terasa
gerimis berderai di merata
bagai mutiara

Rahmat dibawa bersama
Limpahannya meresap dijiwa
adakala bahgia terasa
meskipun duka nestapa

Tika hujan turun
sayup mendayu lagu keroncong
merdu irama dialun
bersenandung

Hujan membasahi bumi
melahirkan keluhuran budi
mengeratkan perpaduan suci
kasih sayang abadi

Saturday, November 13, 2010

IB?memang wow!


ok fine.maybe aku salah sorg rakyat mesia yang jakun bile masuk istana budaya nie.yelah IB ni pun dah 12 tahun dibina dan aku pun baru waktu skrg ni dapat peluang msuk IB, mane taknye, IB merupakn panggung pertama kt asia yang mempunyai mekanisme pentas tercanggih untuk pementasan teater!tu yang membuatkn IB sebagai salah satu pentas teater yang berprestij dunia..

nape aku kagum dengan IB ni?
1. Pergerakan pentas yang canggih dan sesuai dengan jalan cite yang dipaparkan.
2. Sistem audio yang mantop!
3. Reka bentuk luar dan dalam yang cantik dan unik.
4. Etika pemakaian pon diambik kira berdasarkn kesesuaian cite yang kita nak tengok tu.
5. Toilet die bersih wehh!
6. Sistem kawalan mase teater berlangsung pon ketat. Jangan sesekali bukak hp atau kamera!

Pasal harga, paling murah yang orang mcm aku boleh dapat rm33.dapatlah aku duduk kat tingkat atas sekali,kalau nak tengok pentas confirm kene berdiri.
Paling mahal rm150 kot.yang tu korang dapat tengok lubang idung pelakon.betul2 kat depan pentas.

cite yang aku da tengok :

elly mazlein belakon memang mantop!lagi2 time die nyanyi lagu sri mersing.
rse nak nanges wehh

cite ni aku masuk kul 8.30mlm,kuar kul 1 pagi.dasat tak?

so, bagi korang yang belum masuk IB ni, aku syorkan rajin2 lah bukak laman web IB, cari cite yang korang nak tengok n beli tiket. Beli yang rm33 pun jadilah. cnfrm korang puas tengok.yang tak minat tengok teater pun, korang leh jadi minat. kalau bagi aku, aku memang minat tengok teater, so aku tak kisah kuarkan duit nak beli tiket msuk IB ni.(plg murah la)..haha

sape lagi yang nak menyokong industri kebudayaan negara kalau bukan kita sendiri?
coming soon aku nak tengok :

natrah 2. 25 november - 2 dis.

p/s : nak pegi tapi transpot?

aduyai...

.jawab exam ntah pape.

.baru soalan first dah tgk kiri kanan.

.padahal sume note dah bace da.

.masuk exam je terus blank.

.macam ni la kalau banyak ketawa.

.cepat lupe.

.hati pun cepat hitam.

.tapi aku ade lah org yang awal keluar.

.macam mane tu?.haha


antara fb dan study?

antara dua2 tu mane yang aku lebih fokus?
dah tentulah fb! tak tau la ape yang menarik dlm fb 2.
memang betul la, kajian dah dibuat yang rakyat Malaysia adalah populasi manusia paling banyak yang ada akaun fb di dunia!
dan sape2 yang menghadap fb lebih dari 4 jam,org tu dikira sebagai fb addicted.

maybe care yg paling sesuai aku fokus study adelah dengan simpan ladtop saja kat loker.barula ilmu blh masuk.

p/s : nota tu hanya hiasan semate2 k.

Friday, November 12, 2010

sah HALAL!

niat aku bukan lah nak tunjuk mamak yang tengah khusyuk buat roti sardin kat atas ni,tapi aku nak tunjukkan minyak sapi QBB ni yang dulunya kecoh tak halal sebab ada lemak babi! tapi sekarang korang semua tak payah ragu-ragu lagi nak beli roti canai kat serumpun cafe sebab ianya dah pun disahkan halal oleh jakim. Ini apa yang aku bacalah kat Kosmo (12 November 2010)..

yang peliknya minyak sapi ni dah 50 tahun dipasarkan dan ramai orang guna minyak ni kot termasuklah mak aku, so napela baru sekarang nak timbulkan isu ada lemak babi ek. Nway roti canai kat serumpun memang terbaik wok!!

p/s : hampir setengah jam aku tggu depan mamak ni cari line clear nak ambik pic ni.